BM Başika'daki Türkiye askerlerini görüşecek

BM Başika'daki Türkiye askerlerini görüşecek

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bugün Irak'ın talebi üzerine Türkiye'nın Musul kentinin kuzeyindeki Başika kasabasına gönderdiği askerleri görüşecek.

Aralık ayının başında Başika'da Peşmerge güçlerini eğiten Türkiye birliklerine takviye sağlanması amacıyla 150 civarında asker bölgeye sevk edilmişti.

Ancak Irak hükümeti, Ankara'nın kendilerine danışmadan sınır ötesine asker gönderdiğini ve Irak'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyleyerek Türkiye'nin kararına tepki göstermişti.

Hafta başında Başika'daki Türkiye askerlerinin bir kısmı geri çekilse de kasabada Türkiye askerlerinin varlığı devam ediyor.

Çarşamba günü Irak Şamİslam Devleti'nin (IŞİD) Başika'ya havan topu ateşiyle saldırması sonucu 4'ü Türk askeri 10 kişi yaralanmış, ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bu saldırı ülkemizin Irak’a DEAŞ’la mücadelesi kapsamında verdiği desteğin önemli bir unsuru olan Başika/Zelikan kampının güvenliği konusundaki endişelerimizin ne kadar yerinde ve buraya konuşlandırmak istediğimiz koruma unsurunun da ne kadar gerekli olduğunu ispat etmektedir" denmişti.

ABD: Türkiye askerlerini çekmeli

Irak hükümetine ABD'den de destek gelmiş durumda. IŞİD'in Başika saldırısının ardından Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile telefonda görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz ve Türkiye'den de aynısını bekliyoruz. Türkiye askerlerini Başika'dan çekmeli" demişti.

Irak ve Türkiye arasındaki Başika gerginliği, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi'nin yazdığı mektupla BM Güvenlik Konseyi'ne taşınmıştı.

11 Aralık'ta şikayet mektubunu BM'ye ileten Caferi, "Güvenlik Konseyi'nden Türkiye'ye askerlerini Irak topraklarından çekmesi talimatını iletmesini istiyoruz. Ayrıca bölgesel ve uluslararası anlamda büyük tehdit yaratan bu olayın tekrarlanmaması çağrısını yapıyoruz" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.