Bir iyİLİK yapıp bir hayat da siz kurtarın

Bir iyİLİK yapıp bir hayat da siz kurtarın

Hayata tutunmaya çalışan birçok hasta sağlığına kavuşabilmek için dokularıyla uyumlu bir bağışçıdan yapılacak kök hücre naklini bekliyor. Bunlardan biri de şunda İstanbul'da tedavi gören Hakkarili bir genç.

Türkiyede her yıl 16 yaşın altında bin 200 - bin 500 lösemili çocuk vakası bildiriliyor. Tedavi edilebilen ve tedavi başarı oranının da her geçen gün arttığı lösemi (kan kanseri) için önemli tedavilerden bir tanesi de kemik iliği nakli.

İlik nakli tedavisi için öncelikle hastanın kardeşleri değerlendirilir ve uyumlu iseler kök hücreleri nakledilir, uyumlu kardeş bulunamaz ise kemik iliği bankalarına başvurulur ve verici araştırılır. Yapılan her kök hücre bağışıyla bir çocuğa yaşama şansı verilir bir aileye umut olunur.

2021 yılında Van'daki Lokman Hekim Hastanesinde Akut Lenfoblastik Lösemi tanısı konulan, isminin paylaşılmasını isteyemen Hakkarili gencin İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hastanesinde tedavisi devam ediyor. Sağlığına tamamen kavuşabilmesi için kök hücre nakli olması gerekiyor.

Hakkarili hastanın ablası Ş.T, Hakkari halkını duyarlı olmaya, kök hücre bağışı için gönüllü olmaya davet etti.

"Bağışçı azlığı insanları zor durumda bırakıyor"

Günümüzde salgın hastalıklar, tedavisi zor olan ve ilaçla sonuç alınamayan bir çok hastalıkta başarı elde etmek için kök hücre tedavisi ile büyük başarı sağlandığını belirten Ş.T, "Özellikle günümüzde lösemi tedavilerde olmazsa olmaz hale gelen kök hücre tedavisidir. Ülkemizde bağışçı azlığı insanları zor durumda bırakıyor. Oysa kök hücre bağışı verici açısından hiç bir riski olmayan alıcı için hayat kurtaran bir durumdur. Artı günümüzde afarez denen makinelerle bağışçı TV seyrederken belirli ilaçlarla kan dolaşımına alınan hücreler bağışçı hiç etkilenmeden toplanıp alıcıya gönderilir ve nakil aşamasında uzman nakil ünitelerinin olduğu hastanelerde nakil sağlanır" dedi.

"İnsan kendi ailesinden biri ya da bizzat kendisi yaşamadan birçok şeyi anlamaz, duymaz, görmezmiş"

Yüksekova Haber muhabirine konuşan abla Ş.T bağışçı sayısını artmasıyla daha çok hayatın kurtulacağını belirterek şöyle devam etti:

"Kardeşim 2021 yılında Akut Lenfoblastik Lösemi tanısı aldı ve İstanbul'da tedaviye başladık. İnsan kendi ailesinden biri ya da bizzat kendisi yaşamadan birçok şeyi anlamaz, duymaz, görmezmiş. Bu süreçte bunu farkettim. Daha önce ben de ilik bağışında bulunma ilanlarını gördüm, ben de kan bağışı çağrılarını gördüm. Ama bu konuda bir şey hissetmedim, ya da üstüne çok düşünmedim. Şimdi anlıyorum ki, insan başına gelmeden anlamakta çok acizmiş. Ve anladım ki, her an, dünya üzerinde yaşayan her insan veya ailesinin başıma böyle bir durum gelebilir. Keşke insanlar bunu öngörebilse ve daha hiç yaşamadan, bunu yaşayan insanların yanında olabilse diyorum.

"Onlara hayat olmak için sadece 1-2 saatini ayırınca emin olun bizden hiçbir şey eksilmiyor"

Lösemi hastalığının tedavi şekilleri şöyle: Kemoterapi ile tedavi veya gerekirse kemoterapi ve ardından ilik nakli. 2021 yılında, doktorlar önce ilik nakli yapacağını söyleyip bizden kan örneği aldılar, fakat tam uyumlu çıkmadı. Ben, iliğim kardeşime uymadı ama başkasını kardeşiyle ya da çocuğuyla uyar, ona hayat olurum diye düşünüp Kızılay'a gidip ilik nakli için kan örneği verdim hemen. Bu dünyada çünkü sadece benim kardeşim yaşamıyor bunu, milyonlarca kişi, milyonlarca küçük çocuk yaşıyor. Onlara hayat olmak için sadece 1-2 saatini ayırınca emin olun bizden hiçbir şey eksilmiyor.

"İlik bağışında bulunduğunuzda herhangi bir operasyon veya dikiş izi olmaz, kanınız eksilmez"

İlik nakli, özellikle zor ve riskli hastalıklarda ve ayrıca hastalığın bir daha geri gelmemesi için kullanılan bir yol. Benim kardeşime ilk seferde ilik nakli yapmadık. 1 yıl hastanede yatıp tedavi gördü. 2 yıl sağlıklı normal hayata geçmişken, yakın zamanda hastalığın tekrar geldiğini öğrendik. İnanın, kimse bu hissi yaşamak istemez. İlik bağışında bulunduğunuzda herhangi bir operasyon veya dikiş izi olmaz, kanınız eksilmez. Sadece kan verir gibi 1-2 saat koltukta oturup kanınızda istenilen hücreleri ayrıştırıp alıyorlar. Sizden ne kan ne de hücre eksilmiyor."

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.