'Biber gazı ve dayak işkencedir'

'Biber gazı ve dayak işkencedir'

Gaziantep'te 2 yıl önce bir ailenin 4 üyesinin gözaltına alınıp dövülmesi ve biber gazına maruz kalmasıyla ilgili davada mahkeme gözaltında biber gazı sıkmayı işkence kapsamında değerlendirdi.

Milliyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre Gaziantep 6. Asliye Ceza Mahkemesi, bir trafik kazasının ardından yaşanan tartışma nedeniyle aynı aileden 3’ü kadın 4 kişiyi döven, gözaltında biber gazı sıkan, polis aracıyla dolaştırıp tehdit eden ve hakaret eden 8 polis hakkında, "yaralama ve hakaret" suçlarından açılan davanın işkence kapsamında görülmesine karar verdi. Hâkim Orhangazi Ertekin, sanık polislerin fiillerinin yaralama değil işkence sayılabileceğine işaret ederek davaya Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilmesi gerektiğine karar verdi. Kararda, polislerin gözaltına aldıkları şahısları aşağıladıkları ve şiddet fiillerinde bulunduklarına dikkat çekildi.

Aile boyu işkence kabusu
Gaziantep'te 2 yıl önce yaşanan olay, tanık anlatımları ve iddianameye göre şeyle gelişti:
Bir hasta ziyaretinden dönen M.K, annesi, kız kardeşi ve teyzesinin bulunduğu otomobil bir trafik kazasından son anda kurtuldu. Kazaya karışan araçlardan birinin sürücüsü ile M.K tartışmaya başladı. Olaya müdahale eden polis ekipleri, M.K'yı dövmeye başladı. İddiaya göre polisler, M.K'nın arabasının önünde diz çöktürerek dövdü ve dayağın şiddetiyle arabanın kaputuna kadar kan sıçradı. Bunun üzerine ailenin diğer fertleri duruma müdahale etmek istedi. Ancak polisin kötü muamelesinden onlar da nasibini aldı. Ailenin kadın üyeleri de sayıları 20'yi bulan polisin darbına maruz kaldı. Polis ayrıca, aile fertlerine biber gazı sıktı. Telefonla olay yerine çağırdıkları baba M.K ise polislere müdahale etmeye çalıştığı gerekçesiyle, hakkında herhangi bir gözaltı ya da yakalama kararı olmamasına rağmen kelepçelenerek polis aracının kafes kısmına konuldu. İddiaya göre polis, kadın mağdur N.K'yı da polis merkezine götürmeden önce polis aracıyla ormanlık bir alana götürerek, "öldürüp atacakları" tehdidinde bulundu.

Şahinbey Polis Merkezi'ne götürülen aile fertlerine burada da kötü muamele devam etti. Nezarethaneye alınması gereken M.K, teşhis odasına eli arkadan kelepçeli şekilde alındı ve 50 cm'den gözlerine biber gazı sıkıldı. Olaydan sonra ailenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada dosyaya ailenin arabasınının kaputundaki kan izlerine ilişkin görüntüler, kadın mağdurların sırtlarındaki darp izlerine ait raporlar, polis merkezinin önünde ve koridorda oturan kadın mağdurları el kol hareketi ile sindirme ve korkutmaya çalışan polislerin görüntüleri girdi. 

Savcılık "yaralama" dedi

Ancak bu görüntülere rağmen Gaziantep Başsavcılığı sanık polisler Murat Tabur, Fatih Mert, Şehmus Babat, Önder özaslan, Yusuf Kılıç, Hüseyin Aksüt, Mehmet Emin Bozkoyun ve Nihat Belhan hakkında "yaralama ve hakaret" suçlarından, aile fertlerine ise, "görevli memura direnme" suçundan dava açtı. 

Hakim: İşkenceye girer
Davanın önceki gün Gaziantep 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında ailenin avukatı Muharrem Ercan, dosyadaki delilleri sıraladıktan sonra, "Sanık polislerin insan onuru ile bağdaşmayacak şekilde ve bedensel ve ruhsal yönden acı çektirmeye yönelik davranışları yaralama kapsamı değil işkence olarak değerlendirilmesi gerekir" dedi. Cumhuriyet Savcısı Orhan Kesim ise eylemlerin işkence olarak görülmeyeceği gerekçesiyle bu talebe karşı çıktı. 
Hâkim Ertekin ise sanık polislerin eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun 94. maddesinde tanımlanan işkence suçunu oluşturabileceğine dikkat çekerek dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi için, "görevsizlik" kararı verdi.


Avukattan hâkime, "Yeni savcı görevlendirilsin" talebi
Duruşmada mağdurların avukatı Muharrem Ercan ile savcı arasında da ilginç bir tartışma yaşandı. Savcı Orhan Kesim'in herhangi bir gerekçe belirtmeden davanın işkence kapsamına alınmasına karşı çıkmasına tepki gösteren Avukat Ercan, "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun yüzde 15'inde delil kelimesi geçmesine rağmen savcı mütalaasında tek bir delilden bahsetmemiştir" dedi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına göre savcının usulüne uygun mütalaa vermemekte direnirse hâkimin, başsavcılıktan yeni bir savcı görevlendirilmesini talep etmesi gerektiğini savunan Avukat Ercan'ın bu talebine rağmen savcı mütalaasında tek bir delilden bahsetmemiştir" dedi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına göre savcının usulüne uygun mütalaa vermemekte direnirse hâkimin, başsavcılıktan yeni bir savcı görevlendirilmesini talep etmesi gerektiğini savunan Avukat Ercan'ın bu talebi hâkim tarafından reddedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.