Berlin eyalet seçimlerinin kazananı SPD oldu

Berlin eyalet seçimlerinin kazananı SPD oldu

Berlin eyalet seçimlerinin ilk sonuçları belli oldu. Katılımın yüzde 66 dolayında olduğu seçimlerden SPD birinci parti çıkarken, sağ popülist AfD ise yaklaşık yüzde 14,2'lik oy oranına ulaştı.

Berlin seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarında göre, sandıktan birinci çıkan parti yüzde 21,6 dolayında oy oranı ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. Katılımın yüzde 66 dolayında olduğu seçimlerde SPD’nin Berlin'deki koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) rekor düşüş yaşadı ve oy oranı yüzde 17,6'da kaldı.

SPD ve CDU'nun hemen arkasında ise Yeşiller ve Sol Parti yer alıyor. Sol Parti yüzde 15,6'lık oy oranına ulaşırken, Sol Parti'nin arkasından gelen Yeşiller ise seçmenlerin yüzde 15,2'sinin desteğini almayı başardı. Sağ popülist Almanya için Alternatif'in (AfD) oy oranı ise % 14,2 olarak saptandı.

Seçimlerin yapıldığı başkentin yanı sıra Almanya genelinde de sonuçlar merakla beklendi. Bu seçimlere 2011’deki son seçimlere göre katılımın yoğun olduğu gözlendi. Öğle saatlerine kadar seçmenlerin yüzde 25’inin oy kullandığı başkentte eyalet seçim merkezi yönetimi bu oranla geçen seçimler kıyaslandığında neredeyse yüzde 6’lık bir artış elde edildiğini duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.