Baydemir: Ferman padişahınsa, "hayır" deme hakkı bizlerindir

Baydemir: Ferman padişahınsa, "hayır" deme hakkı bizlerindir

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Anayasa değişiklik teklifinin Genel Kurul görüşmelerinde söz aldı.

Anayasa değişiklik teklifinin bir zulüm vesikası olduğunu ifade eden Baydemir, şöyle konuştu: 

“Hayır”, üzerinde yaşamış olduğumuz bu kadim coğrafyada yaşayan bütün insanların, öyle sanıyorum ki ortak dileği, ortak temennisidir. Gözlerimizi hayırlı bir güne açmak, kalplerimizi hayırlı bir birlikteliğe açmak ve akşam yastığa başımızı koyduğumuzda, gelecek günün ve günlerin bizlere şer değil, şerleri uzaklaştıran, hayır getirdiği günlerin özlemiyle bugünleri yaşıyoruz. Hayırsızlık hepimizden uzak olsun, en büyük temennim budur. Yaşadığımız her işin sonu “hayır” olsun. Bugün üzerinde tartışmalar yürütmüş olduğumuz bu rejim tartışmasının bizlerden bütün şerleri defetmesi için "Hayır" diyorum, "Hayır" demeye hepinizi bir kez daha grubum adına davet ediyorum.

79 milyonun kaderi tayin ediliyor

Bugün 79 milyon insanın mukadderatının, kaderinin tayin edildiği bir zemin içerisinden geçiyoruz. Emin olun bugün Parlamentonun alacağı karar en az 1920'lerdeki kadar önemli, hayati bir karardır. En az 1980 cunta darbesinin yürütmüş olduğu sistematik saldırıyla eşdeğer bir riskle biz karşı karşıyayız.

Bugün Türkiye gibi kadim bir coğrafya; Kürt'üyle, Türk'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Arap'ıyla, Süryani'siyle, Ermeni'siyle, Alevi'siyle, Ezidi'siyle, mütedeyyiniyle, laikiyle, inananıyla, inanmayanıyla, çok dilli, çok inançlı bir coğrafyayı barış içerisinde yaşatmanın yegâne yollarından bir tanesi hepsini kapsayan, hepsini içeren bir toplumsal sözleşme inşa etmekle ancak mümkündür. 

"Bu Anayasa değil zulüm vesikasıdır"

Bu metin bir anayasa metni değildir, olsa olsa bir zulüm vesikasıdır ve bu zulüm vesikasının Kürt'ün, Alevi'nin, muhalefetin, demokrasinin âdeta fermanı niteliğindedir. Bu ferman demokrasiyi, birlikte yaşamı ortadan kaldırma riskiyle beraber büyük bir tehlikeye daha işaret ediyor. Kin ve nefreti teşvik eden bir siyasal akıl ortamı içerisinde biz bu tartışmayı yürütüyoruz. Bu da işin bir başka açıdan riskidir, bir başka açıdan tehlikesidir.

Kürt sorunu özü itibari ile bir Anayasa sorunudur

Cumhuriyet tarihinin kuruluşundan bugüne değin bu ülkenin, bu coğrafyanın en büyük sorunlarında bir tanesi, can alıcı sorunlarından bir tanesi, can yitirdiğimiz sorunlarından bir tanesi Kürt sorunudur ve Kürt sorunu özü itibarıyla bir anayasa sorunudur. Bir birlikte yaşam metninin, konsensüs metninin oluşturulamamış olması sorunudur. Bugün, bir kez daha Kürtler anayasal düzlemden reddediliyor. Kürdistan coğrafyası içerisinde sayısı 20 milyonu aşkın bir halkın dili yok ediliyor, asimile ediliyor. Peki, bu sorunu aşmak için, bu siyasi sorunu aşmak için ve bu siyasi soruna bir siyasi çözüm bulmak için yapılması gereken kapsayıcılık değil de, içermek değil de nedir? 

Ferman padişahınsa, "hayır" deme hakkı bizlerindir

Bir kez daha, HDP Grubu adına hepinize çağrımızdır: Eşitlik için, özgürlük için, adalet için, insan onuru ve haysiyetini korumak için, Allah'ın hikmetlerinden olan çoğulculuğu korumak için bu fermana "hayır" diyoruz. Ferman padişahınsa, "hayır" deme hakkı bizlerindir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.