Batı basını: Kerkük'te İran kazandı

Batı basını: Kerkük'te İran kazandı

Batılı ülkeler Irak ordusunun ve Haşdi Şabi'nin Kerkük saldırısına niçin sessiz kaldı? Batılı yorumculara göre, Irak Başbakanı Haydar Abadi'ye tepki gösterilmemesinin nedeni İran...

Irak ordusunun Kerkük ve çevresine düzenlediği saldırı konusunda Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin geleneksel müttefiki olan Batılı ülkelerin ve özellikle de ABD’nin sessiz kalması tartışma yarattı.

Batı basınındaki yorumlara göre, bu sessizliğin nedeni İran.

Özellikle de ABD’nin, harekâtta İran destekli Haşdi Şabi milislerinden yardım alan Irak Başbakanı Haydar Abadi ile arasını açmak istemediği için tarafsız davrandığı yorumu yapılıyor. Bir diğer yorum da, ‘Kerkük’te kazananın İran olduğu’ yönünde.

‘EN BÜYÜK KAZANAN IŞİD VE İRAN OLUR’

Foreign Policy dergisine konuşan üst düzey Amerikan yönetimi yetkilileri, gerilimin sürmesi halinde en büyük kazanımı IŞİD ve İran’ın sağlayacağı yorumunu yaptı.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir yetkili, “Gerilim tırmanırsa, en büyük kazanan IŞİD ve İran’ın Devrim Muhafızları olur. Bu, hepimizin kaçınmak istediği bir sonuç” diye konuştu.

‘İRAN DESTEKLİ ADAYLARIN OYU ARTACAK’

Foreign Policy İran’ın ihtilafı Irak siyasetindeki nüfuzunu derinleştirmek için kullandığını yazarken, Kerkük saldırısından hemen önce Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü’nün komutanı Kasım Süleymani’nin Iraklı Kürt yetkililerle görüşmeler yaptığına dair haberlere dikkat çekti. Dergi, Washington merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nün de, Kerkük’teki gelişmelerin ardından, önümüzdeki baharda düzenlenecek Irak genel seçimlerimde İran destekli adayların daha fazla oy alacağı öngörüsünde bulunduğunu yazdı.

‘KİLİT MÜTTEFİK İRAN’IN KUCAĞINA İTİLMESİN’

Washington Post gazetesinde yayımlanan Adam Taylor imzalı analizdeyse şu ifadeler kullanıldı: “İran’ın mevcut durumdan sağladığı birçok kazanım var. İhtilaf sadece Kürtlerin birliğinin altını oymakla kalmıyor, aynı zamanda Irak’taki İran destekli milisleri güçlendiriyor ve onları mezhepçiliğin değil, ulusal birliğin koruyucusuymuş gibi gösteriyor. Yaşananlar ABD’yi de tuhaf bir konuma itiyor; Irak hükümetini fazla açıktan eleştirerek Irak Başbakanı Abadi’nin altını oyma, Kürtlere ihanet ediyor gibi görünme ve Tahran’la aynı tarafta yer alma risklerini içeriyor.”

Makalede, ABD Başkanı Donald Trump’a kendi tarzı olmasa da, ‘kilit bir müttefiki İran’ın kucağına itmemek adına’ bütün tarafları memnun eden bir anlaşma bulma tavsiyesinde bulunuluyor.

‘ABADİ BATILI ÜLKELERİN SON UMUDU’

İngiliz gazetesi Times ise “Kürtlerin Batılı müttefikleri Irak ordusu Kerkük’e ilerlerken alkış tuttu” yorumunu yapıp şu ifadeleri kullandı: “Kerkük’süz bir Irak felaket olur, ki Irak Başbakanı Haydar El Abadi de artık ayakta kalamaz. Amerikalıların ve İngilizler için git gide daha fazla İran’ın kontrol ettiği bu ülkede, etkilerini sürdürmeleri açısından tek umut o. Gelecek yıl seçimler yapılacak. Kerkük ödemeye değer bir bedeldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.