Başkanlık yarışında Clinton ve Trump öne çıktı

Başkanlık yarışında Clinton ve Trump öne çıktı

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak olan Başkanlık seçimi için eyaletlerde yapılan ön seçimler devam ediyor.

ABD'de 8 Kasım 2016 tarihinde yapılacak olan Başkanlık seçimleri için ön seçimler sürüyor. İki partili seçim sistemine dayanan, ancak partilerin adaylarını ön seçimlerle belirlediği yarışlarda şimdiye kadar Demokrat Parti'den Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti'den ise Donald Trump yarışı önde götürüyor. 

Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti adaylarının büyük oranda netlik kazanacağı düşünülen ve ''Süper Salı'' olarak adlandırılan 1 Mart'ta birçok eyalette ön seçim sonuçları ise her iki adayın şansını arttırdı. Seçimleri Demokrat adaylardan Hillary Clinton, Cumhuriyetçi adaylardan ise aşırı sağ görüşleri ile öne çıkan Donald Trump kazandı.

Demokrat Parti adayı Clinton, Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas ve Viriginia'da seçimleri kazandı. Clinton'un demokrat-sosyalist rakibi Senator Bernie Sanders ise kendi eyaleti Vermont'ın yanı sıra Colorado, Minnesota ve Oklahoma'da ön seçimleri birincilikle bitirdi. 

Cumhuriyetçi kanatta ise Trump Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas, Viriginia ve Vermont' da seçimi kazandı. Senatör Ted Cruz kendi eyaleti olan Texas'ın yanı sıra Oklahama ve Alaska'da seçimin kazananı oldu. Trump'ın ''Küçük Rubio'' diye ti'ye aldığı Florida Senatörü Marco Rubio ise Minnesota'da birinci oldu. Bu Rubio'nun kazandığı ilk eyalet oldu. 

Bu sonuçlarla birlikte Clinton 1000 üzerinde delegeye sahip olurken, Senders 373 delegeyle yarışmaya devam ediyor. Trump bu seçimlerin ardından 316 delegeye ulaştı, en yakın rakibi Ted Cruz ise 226 delegeye sahip. 

Demokrat Parti'den bir adayın seçilebilmesi için 2,383 delege kazanması gerekirken, Cumhuriyetçi Parti'den bir adayın 1,237 delege kazanması yeterli oluyor. 

Gözler 16 Mart'a çevrildi

ABD'de gözler şimdi 16 Mart'a çevrildi. Bu tarihte, 16'dan fazla eyalet ve bölgede ön seçim yapılacak. İki büyük eyalet olan Florida ve Ohio'da seçimin yapılacağı eyaletler arasında bulunuyor. 

Cumhuriyetçi aday Vali John Kasich'in eyaleti Ohio'da, Marco Rubio'nun ise eyaleti olan Florida'da yarışı önde götürmesi bekleniyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.