Başkan Bozdağan: Savcılığın soruşturduğu oyun devlet tiyatrolarında defalarca oynandı

Başkan Bozdağan: Savcılığın soruşturduğu oyun devlet tiyatrolarında defalarca oynandı

Tarsus Belediye Başkanı, hakkında 'dini değerleri aşağıladığı' gerekçesi ile suç duyurusunda bulunulan oyunun Kültür Bakanlığı onaylı olduğunu ve devlet tiyatrolarında defalarca oynandığını açıkladı.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdağan, son günlerde sosyal medyada ve bazı medya kuruluşlarında hedef gösterilen "Yıldızlar Altında Yaz Eğlencesi" oyununa dair yapılan suçlamalara ve şikayetlere meclis toplantısında yanıt verdi. Tarsus Tiyatro Günleri kapsamında izleyiciyle buluşan çeşitli fıkra ve skeçlerden oluşan müzikli komedi oyunu hakkında, çarşaflı kadın temsili ve "Hacı" adlı tipleme nedeniyle “dini değerleri aşağılama” ve “müstehcenlik” gerekçesiyle Tarsus Belediyesi AK Parti Meclis üyesi Abdurrahman Altınsucu ve Mersin Valiliği şikâyette bulunmuştu.

Gazete Duvar'dan Ceren Enderin haberine göre, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdağan, tiyatro tartışmalarına dair cevabını bugün meclis toplantısında gündem maddelerine geçilmeden önce verdi. Toplantıya “Yıldız Altında Yaz Eğlencesi” oyuncuları olan Cezmi Baskın, Deniz Oral, Seval Tufan, Hacı Ali Konuk, Koray Ergün ve Murat Demirbaş da katıldı.

'BU AYMAZ VE BİLGİSİZ BİR VİDEO YAYINLADI'

Bozdağan, tiyatro tartışmasının Türkiye gündemini işgal ettiğini dile getirerek “Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz her mahallemizi karış karış gezen tiyatrolar, bu yıl aymaz ve bilgisiz bir şovmenin çektiği video ile başka bir şekilde gündeme geldi. Bu aymaz ve bilgisiz, bir video yayınladı. Kendisinin hayatı boyunca bir tiyatro izleme gibi medeni bir cesareti olduğunu hiç zannetmiyorum. Açık aramaları için tuttuğu üç beş kişinin kesip kırptığı videolar üzerinden soluğu adliyede aldılar” dedi. Tiyatro oyununa dair yapılan suçlamaları dile getiren Bozdağan, dinimizi aşağılayan, aile ve milli değerlerimizi sarsarak tüm bu hengameye neden olan skeç neymiş hep birlikte izleyelim diyerek skecin şikâyet edilen sahnesini meclis toplantısında izletti. AK Parti Meclis üyesi Abdurrahman Altınsucu, sahnenin tekrar izletilmesine dair Bozdağan’ın aynı suçu tekrarladığını dile getrdi.

'İZLEDİĞİNİZ OYUN KÜLTÜR BAKANLIĞI’NCA ONAYLANMIŞ VE SAHNELENMİŞ BİR OYUNDUR'

Sahnelenen oyunu Rüştü Asyalı’nın defalarca oynadığını ve 1995 yılında Ankara Şehir Tiyatrosu’nda 5 yıl kapalı gişe olarak sahnelendiğini vurgulayan Bozdağan, “İzlediğiniz oyun 2006 yılında Van Devlet Tiyatrosu’nda oynanan bir oyundur. Tarsus’ta şikâyet edilen, yasaklanması için suç duyurusunda bulunulan bu oyun Türkiye Cumhuriyeti’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış bir oyun, ilgili birimlerce olumlu raporlar verilmiş bir oyun, Van Devlet Tiyatrosu tarafından onlarca kez bu şekilde sahnelenmiş bir oyun. Dini aşağılamış mı? Aile değerlerimizi sarsmış mı? Milli değerlerimizi sarsmış mı? Müstehcen mi? Oyuncu tesettürlü mü? Adamın elinde tespih var mı? Niye oynattınız o zaman? Sonra bu oyun yalnızca Van’da mı oynanmış? Hayır. Birçok yerde Kültür Bakanlığı’nca sahnelenmiş ve birçok ilimizin valiliği dini değerlerimiz aşağılanıyor diye soruşturma başlatmamış. Benim yapayalnız bir başıma olduğum Tarsus’umda birinci günde soruşturmalar başlatılıyor, şikâyet başvuruları yapılıyor” dedi.

'ANKARA DEVLET TİYATROSU'NDA OYNANIYOR'

Oyunun yapılan suç duyurularına ve edinilen şikayetlere rağmen sahnelenmeye devam edildiğini dile getiren Bozdağan, “Bize ve her gün binlerce kişi ile buluştuğu Tarsuslu vatandaşlarımıza göre ne dini aşağılıyor ne de milli değerlerimize saldırıyor ama devletimizin yetkililerine göre bu oyun Tarsus’ta dini aşağılarken Ankara Devlet Tiyatrosu’nda üstelik para karşılığında oynatılıyor. Bir yandan hem dini değerlerimiz aşağılanıyor diyeceksiniz hem aynı oyuna para ile bilet satacaksınız. Şimdi size namazında niyazında olan bir hacı ve Tarsus’ta binlerce insana Kuran hocalığı yapan bir ananın çocuğu bir vatandaş olarak soruyorum; eğer müstehcense eğer dini değerleri aşağılıyorsa eğer milli değerlerimizi ayaklar altına alıyorsa niye vatandaşlara yıllarca izlettiniz? Madem dini aşağılıyordu neden devletin kurumlarında hazırlayarak vatandaşa para ile sattınız? Kültür Bakanlığı yapınca adı tiyatro, Tarsus Belediyesi yapınca gammazlamak ve halkı galeyana getirmek için fırsat kullandığınız bir argüman mı oluyor?” dedi.

'SANATÇILARIMIZA GÜNLERDİR AŞAĞILIK TEHDİTLER GELİYOR'

İçinin dolu olduğunu ve şikâyet edilen sahnenin Azizname kitabında yer alan replik olduğunu dile getiren Bozdağan, “Bu sanatçılarımıza günlerdir aşağılık bir şekilde tehditler geliyor, bir taraftan bir milletvekili Manisa’dan sosyal medyaya mesajlar döküyor. Oyunumuz ne dini değerleri aşağılıyor ne de aile ve milli bütünlüğümüze zarar veriyor. Cehaleti paçalarından akan, ağzı salyalı zihniyetlere buradan özellikle sesleniyorum, hele de şu tehditleri yapanlara, yaptıranlara. Biraz önce izlediğiniz oyundaki adam Arabistanlı bir petrol şeyhini canlandırıyor. Olay ne Türkiye’de geçiyor ne de İslamiyet’ten söz ediyor ancak oyunu izlemeye cesaret bile edemeyen yobazların galeyanı ile Tarsus’ta kaos ortamı yaratılmaya çalışılıyor. Açtığınız soruşturmaları yakından takip edeceğim, çok yakından takip edeceğim. Bu ülkenin özgür insanlarına, özgür sanat eserlerini sahnelemeleri için elimden gelen her şeyi yapacağım. Sanatı gördüğünde korkan yobazlardan da cesur olmalarını, Ankara ve Van Devlet Tiyatroları’nda bu oyunun yıllarca nasıl sahnelendiğini öğrenmelerini istiyorum. Sonra da gerçekten siyasetçilerse çocuk gelinlerin, öldürülen kadınlarımızın, İsveç’te Kuran’ı Kerim'i yakanları meşrulaştırılan zihniyetlerin videosunu çeksinler" dedi. Tarsus Belediyesi Başkanı Haluk Bozdağan’ın açıklamasından sonra, AK Parti Meclis üyesi Abdurrahman Altınsucu, toplantının dilek ve öneriler kısmında, yaptığı suç duyurusunun takipçisi olacağını tekrar dile getirdi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.