Basın kartı yönetmeliği yargıya taşınıyor

Basın kartı yönetmeliği yargıya taşınıyor

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Kartı Yönetmeliği'ndeki değişikliğe tepki gösterdi. "Yönetmelik, gazeteciyi de memura dönüştürmek istemektedir" denilen açıklamada, derneğin değişikliğin iptali için yasal haklarını kullanacağı belirtildi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (BYEGM) 703 sayılı KHK ile kapatılarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na dönüştürülmesinin ardından Basın Kartı Yönetmeliği değiştirildi.

Yeni yönetmeliğe göre, “Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunmak veya bu davranışları alışkanlık haline getirmek”, “derhal” basın kartının iptal edilme sebepleri arasında yer alacak.

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden (ÇGD) yapılan açıklamada, “söz konusu yönetmeliğin sadece adında ‘basın’ ifadesini taşıdığı söylenebilir” denilerek şu değerlendirmeler yapıldı:

GAZETECİ MEMURA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR: Düşünce ve ifade özgürlüğünün gazetecilik mesleğinin vazgeçilmezi olduğunu bilmeyenlerin kaleminden çıktığı anlaşılan yönetmelik, gazeteciliği Resmi Gazete yayıncılığına, gazeteciyi de memura dönüştürmek istemektedir.

ONLAR GAZETECİ DEĞİL TERÖRİST ALGISI: Basın kartı alabilme ya da kartın iptali kriterleri arasına Terörle Mücadele Yasası’ndaki çeşitli hükümler serpiştirilerek, tutuklu gazetecilere oyun oynanmakta ve ‘onlar gazeteci değil terörist’ algısı oluşturulmak istenmektedir. Birçok meslektaşımızın hukuki dayanaktan yoksun delillerle bu suçlamaya maruz kaldığı ve cezaevinde tutulduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu düzenlemeyle AKP, baskıcı, otoriter, temel özgürlükleri yok sayan yeni rejim özlemini mevzuatlarla meşrulaştırmaya çalışmaktadır.

DEMOKLES’İN KILICI: Yönetmelikte gazeteciler üzerinde yargısal kararlara dayalı olanların yanı sıra hiçbir yargı kararına dayanmayan baskı unsurları da yer almaktadır. “Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunmak veya bu davranışları alışkanlık haline getirmek” basın kartının iptal edilme sebepleri arasında sayılmıştır. Yönetmeliğin bu bölümü, gazeteciler üzerinde ‘Demokles’in kılıcı’ misali bir tehdit unsuru oluşturmayı amaçlamaktadır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın, haklarında hiçbir yargı kararı olmasa dahi gazetecilerin basın kartını keyfine göre iptal edebileceği ve bu sebeple basın kartı iptal edilen gazetecinin basın kartı başvurusu yapma hakkının ömür boyu elinden alınacağı anlaşılmaktadır.

YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ: Söz konusu yönetmeliğin Anayasa ve yasalara aykırı olduğu tartışmasız ortadadır ve bu gerçeğe dayalı olarak gerekli hukuki değerlendirmeleri de yapıp yasal haklarımızı kullanma yoluna gideceğiz.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.