Başbakan Yıldırım: Domates adeta bir sembole dönüştü

Başbakan Yıldırım: Domates adeta bir sembole dönüştü

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile imzalanan anlaşama ile ticaretteki kısıtlamaların büyük ölçüde kaldırıldığını söyledi.

Gürcistan’a giden Başbakan Binali Yıldırım, havalimanında açıklama yaptı. Rusya ile imzalanan yeni anlaşmaya değinen Yıldırım, da domatesin, “Domates adeta bir sembole dönüştü. Aslında domates dışında hemen hemen her konuda ciddi ilerleme sağlandı” diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Kvirikaşvili’nin davetlisi olarak Tiflis’e gitti. Yıldırım, seyahatten önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın açıklaması yaptı.

Bir gazetecinin, “Bugün Rusya ile çok önemli imzalar atıldı. Yasaklar ne zaman kalkacak ticarette, bununla ilgili bir takvim belirlendi mi? Domates ile ilgili yasak kalktı mı? Kalktıysa, onunla ilgili takvim nedir?” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitri Medvedev ile bir araya geldik. Uçak krizinden sonra normalleşme sürecinde yeni bir adım daha attık. Müteahhitlik hizmetleri, teknik müşavirlik, seyahat acentesi, turizm işletmeciliği, otelcilik, kamu ihaleleri, ağaç işleme olmak üzere 6 alanda Türk firmalarına uygulanan yasak, kısıtlamalar mayıs ayı içinde kaldırılma kararı alınmıştır. Diğer bir husus Rusya’da faaliyet gösteren firmaların Türk personel çalıştırılmasına getirilen kısıtlamalar, yasaklar kaldırılmıştır. Bir başka husus, ülkemizden ithalatı yasaklanan taze üzüm, elma, armut, çilek, salatalık ve beyaz ete yönelik yasaklar, bir hafta içinde sonlandırılacaktır.”

‘DOMATESTE MEVSİMSEL İTHALATA İZİN VERİLDİ’

Yıldırım, Rusya’nın Karantina İdaresi tarafından alınan önlemler neticesinde ithalatı yasaklanan biber, patlıcan, nar, marul ve bal kabağı ithalatının yeniden başlaması için iki ülke arasında bakanlıklar nezdinde görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

“Domates konusunda hassasiyetimizi de onlara ilettik” diyen Yıldırım, domatesin sembol haline geldiğini ifade etti. Yıldırım, “Domates adeta bir sembole dönüştü. Aslında domates dışında hemen hemen her konuda ciddi ilerleme sağlandı. Açıkçası domatesle ilgili biraz daha zamana ihtiyaç var ama bu ortak bildiride, burada da bir hüküm yer aldı. Mevsimsel ithalata izin verilmesi yoluyla ilk adım atılmış oldu” şeklinde konuştu.

‘GÜRCİSTAN’IN EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞIYIZ’

Türkiye ve Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 25’inci yıl dönümü olduğunu kaydeden Binali Yıldırım, “Serbest ticaret anlaşmasını imzaladığımız 2007 yılından bu tarafa da 10 yıldır, Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı durumundayız. Geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 1, 4 milyar doları bulmuştur” dedi.

‘FETÖ İLE MÜCADELEDE DESTEK GÖRDÜK’

Gürcistan ziyaretinde en önemli gündem başlıklarından birinin FETÖ olduğunun altını çizen Yıldırım, “Temaslarımızda terörle mücadele önemli gündem başlıklarımızdan biri olacak. FETÖ ile mücadele konusunda da dostumuz, komşumuz Gürcistan’ın aktif desteğini de her zaman gördük, bundan sonra da göreceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum