Başbakan Erdoğan: Bunun fıtratında var, olağan şeyler

Başbakan Erdoğan: Bunun fıtratında var, olağan şeyler

Başbakan 24 saat sonra yaptığı ilk açıklamada, 150 yıllık bir zaman dilimi içerisinde daha çok ölümün olduğu iş cinayetlerini saydı, “Bunlar olağan şeyler. Bunun fıtratında bu var, hiç kaza olmayacak diye bir şey yok” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Manisa’nın Soma ilçesindeki iş cinayetiyle ilgili, olaydan 24 saat sonra ilk kez açıklama yaptı.

Erdoğan, Soma Belediyesi'ndeki açıklamasında şunları söyledi:

“Özel sektöre ait bir maden işletmesinde çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre 238 işçimizi hakka uğurladık.”

“Yine ilk belirlemelere göre 80 işçimizi de yaralı olarak kurtardık. Bunların şu an itibariyle 19’u taburcu edildi fakat bu taburcu edilme süreci hızla devam ediyor. Ağır yaralı olarak herhangi bir yaralımız kalmadı.”

Medyaya teşekkür etti

“Kaza anından bu yana son derece sorunlu yayın gerçekleştiren kamuoyunun hızlı ama doğru bilgilendirilmesini sağlayan bunu da zor şartlar altında gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.”

“Bu kaza en küçük detaylarına kadar araştırılacak. Hiçbir ihmalin gözardı edilmesine izin vermeyeceğiz. Olay aydınlatılacak, hem kamuoyunun hem de yakınlarının tatmin olacağı adım olacak. İlk işimiz cenazelerin defnidir.”

“Sadece yetkilileri dikkate alın”

“Soma halkının, bölge halkının yanında olacağız. Sağlıklı bilgilendirme konusunda, enerji ve tabi kaynaklar bakanımız başta olmak üzere, sadece yetkililerin açıklamasının dikkate alınmasını özellikle rica ediyorum.”

“Fırsatçılara, daha da dikkatli olunmasını rica ediyorum. Tüm medyanın huzurunda bir şeyi daha söylemek istiyorum. Bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar gruplar var.”

"İş güvenliği açısından başarılı"

“Ben size birkaç rakam vereceğim, neyin ne olduğunu görmeniz bakımından önemli. Bu ocakla ilgili mart ayı sonunda yapılmış olan gerek sağlık gerek güvenlik kontrolünde bu ocağın, bu noktada işçi sağlığı iş güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir.”

“Bizim 1942’den 2010 sonuna kadar arkadaşlar, toplam şöyle bu kazalardaki ölü sayımıza baktığımızda yaklaşık 900 civarında. 42, 47, 55, 83, 87, 90, 95, 2010. Bunların içerisinde 92 yılında Kozlu’da yaşanan 263 işçinin öldüğü grizu faciası en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. Bunlar kömürde olanlar.”

1862’deki kazayı örnek gösterdi

“İngiltere’de geçmişe gidiyorum, 1862’de bu madende göçük, 204 kişi ölmüş. 1866’da 361 kişi ölmüş İngiltere’de. İngiltere’de 1894 patlama 290. Fransa’ya geliyorum 1906 dünya tarihinin en ölümlü ikinci kazası.

Yakın dönem: 1914

“Daha yakın dönemlere geleyim diyorum, Japonya 1914’de 687. Çin, 1942, gaz ve kömür karışmanın neden olduğu sayılıyor ölüm sayısı 1549.”

“Değerli arkadaşlar yine Çin’de 1960 metan gazı patlaması 684. Ve Japonya’da 1963’te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan 375. 1975’te metan gazı alev aldı, maden çatısı çöktü ve 372. Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler.”

“Bakın Amerika. Teknolojisiyle her şeyiyle. 1907’de 361 kişi.”

“Bunlar olağan şeyler”

“Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım.”

“Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var.”

“Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok.”

Ailelerle görüşmedi

Başbakan Erdoğan’ın Soma’daki yangın çıkan madeni de ziyaret etti, ziyareti sırasında bölgeye çok sayıda polis getirildi, çevre ablukaya alındı. Madende incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan, madendeki yakınlarını bekleyen ailelerle görüşmedi.

Gazeteciler ve avukatların bulunduğu kapalı alan da ziyaret sırasında abluka altına alındı, dışarı çıkmalarına “güvenlik tedbiri” denilerek izin verilmedi.

Fatura kime kesilecek?

Başbakanın ayrılmasıyla güvenlik tedbirleri kaldırıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yanına gelen bir madenci, “Devlet bize niye sahip çıkmıyor?", bir başkası "Bu işin faturası kime kesilecek? diye sordu. (Bianet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum