Barzani: Hiçbir güç Kürtleri bastıramaz

Barzani: Hiçbir güç Kürtleri bastıramaz

Federal Kürdistan Bölgesi’nde Kürt Ulusal Kongresi için yapılan hazırlık toplantısında açılış konuşması yapan Bölge Başkanı Mesut Barzani, hazırlık toplantısı için “tarihi bir gün” dedi.

SELAHADDİN -  Kürtler arası ulusal bir konferansın bir ay içinde toplanması için bir komite oluşturacaklarını kaydeden Barzani, Kürtlerin bütün halklarla barış içinde yaşamak ve “silahsız bir dünya” istediğini söyledi. "artık kimse Kürtlere silah zorla bastırmaya cesaret edemez" dedi.

haberingoruntuleri.gif


Pazartesi günü Kürdistan’ın dört parçasından temsilcilerin bir araya geldiği Selahaddin kentindeki Kürt Ulusal Kongresi hazırlık toplantısında açılış konuşmasını Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani yaptı.

Barzani, “Bugün yıllardır tartışılan ve çok önemli bir adım olacağına inanılan Kürt Ulusal Kongresinin hazırlık çalışmaları için yapılan bu tarihi toplantıya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu duyuyorum” diyerek sözlerine başladı.

TARİHİ BİR GÜN

“Kürt Ulusal Kongresi bütün Kürt güçlerinin ve siyasi taraflarının en önemli amaçlarından biriydi” diyen Barzani, “Uzun bir süredir sürekli olarak Sayın Mam Celal ve Abdullah Öcalan ile diğer Kürt siyasi çevreleriyle ilişki ve görüş alışverişinde bulunuyorduk” diye ekledi.

1970’lerden bu yana Kürt Ulusal Kongresi’nin önemi üzerinde durduklarını ifade eden Barzani,   “Bu çalışma ve girişimlerin bu aşamaya ulaşması açısından bugün tarihi bir gündür.  Kürt Ulusal Kongresinin bir ay sonra Hevler’de toplanması için hazırlık komitesini oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.

  Barzani, “Kongreyi gerçekleştirmedeki temel amacının Kürdistan’ın dört parçasındaki tüm Kürt Parti ve siyasi çevrelerinin bölge halklarıyla barış için de birlikte yaşama strateji ve kararlılığını ortaya koyma olduğu konusunda anlaşmış bulunuyoruz” vurgusunu yaptı.

“BÜTÜN HALKLARLA BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Bu kongrede Kürtlerin Arap Türk Fars halklarıyla eşit, birlikte ve barış içinde yaşamak istediklerini bildireceklerini ifade eden Barzani, “Biz hiçbir halk ve bölge devletiyle düşmanlık istemiyoruz, belki de düşmanlığı tümden ortadan kaldıran adil ve barışçıl bir çözüm için ortak bir anlaşmaya varabileceğiz.  Çünkü şuna inanıyoruz ki Kürt halkının güveni ve Kürdistan’ın zenginlikleri ve kaynaklarıyla bölge halklarının yaşam standartlarının en yüksek düzeye ulaştırmak mümkündür” ifadelerini kullandı.

“KÜRTLERİN ÖZGÜRLÜĞÜ İMKANSIZ DEĞİLDİR”

Kürtler bölgede güvenliğini ve demokrasiyi istediklerinin altını çizen Barzani, “Bunu da silahla gerçekleştiremeyeceğimize göre barışa ihtiyacımız var. Kürdistan bölgesi deneyimi göstermiştir ki Kürtlerin özgürlüğü imkânsız değildir,  Kürtlerin özgürlüğü Komşular için tehdit, savaş ve saldırı anlamına gelmiyor tersine istikrara, bölgenin ekonomik gelişmesine ve umutlu bir yaşama yol açıyor. Bu Kürtlerin barış istediğine dair en güçlü kanıtı oluşturuyor.” 

Yeni dönemde dış dünyaya karşı Kürt halkının meşru savunma hakkının garanti altına alınmasının barışçıl diyalog ve demokrasinin oluşturulması ile mümkün olduğunu belirten Barzani, “Uluslararası alanda taleplerimizi bu yöntemle dile getirmek Kürt halkının uluslararası alandaki konumunu güçlendirecektir” diye ifade etti.

"KÜRTLER SİLAHSIZ BİR DÜNYA İSTİYOR"

Barzani, “Eğer Kürt halkı silahlı mücadele yöntemlerine başvurmuşsa bile bu dilini kültürünü ve varlığını korumak içindi. Kürt halkı isteyerek silah kullanmamıştır.   Kürt halkımıza karşı her türlü silah kullanılmış Kürtler büyük zarara uğramış ve büyük acılar çekmiştir.  Bunun içindir ki Kürtler silahsız bir dünya istiyor” şeklinde konuştu.

“KİMSE KÜRTLERİ SİLAHLA ZORLA BASTIRMAYA CESARET EDEMEZ”

Barzani, “Allah’a şükürler olsun ki bu gün farklı dönemi yaşıyoruz artık kimse Kürtlere silah zorla bastırmaya cesaret edemez. Bu gerçek artık bölge güçleri tarafından da anlaşılmıştır. Bu yüzden yeni dönemde Kürt halkının ve Kürt siyasi güçlerinin ortak açık ve örgütlü bir stratejiye ortak bir barış sözleşmesi yaratmaya ve tüm tarafların buna bağlı kalmasına sağlamaya ihtiyaç var” vurgusunu yaptı.

“Kürt Ulusal Kongre’nin Hazırlık komitesinin kuruluşu güçlü bir başlangıçtır” diyen Barzani şöyle devam etti: “Bütün katılımcılardan isteğim kararlı yurtsever ve dar ideolojik yaklaşımlardan uzak biçimde birlikte çalışarak bu adımı başarıya ulaştırmalarıdır.  Ben de şuna inanıyorum ki bütün Kürt vatandaşları, bütün akademi merkezleri, dört parçadaki sivil toplum örgütlerinin bizden büyük beklentileri var ve bu kongrenin başarıya ulaşması için büyük umutlar besliyorlar.   Bu umutlar bize çalışmayı güçlü bir biçimde yürütmek Kongreyi Kürt Ulusal Birliği için güçlü bir adıma çevirmek ve tüm çevreleri alınacak kararlar karşısında sorumlu hale getirmek için büyük güç veriyor.”

Barzani, “Umut ediyorum ki katılımcılar kongrenin gerçekleşmesi için gerekli hazırlık gerçekleştirmek için iyi bir takım çalışması yapacaklardır. Şüphesiz ki bu komitenin üyesi olmak büyük bir onur olduğu kadar duygusal ve tarihi bir sorumluluk atfediyor” dedi ve şöyle noktaladı: “Kürt ulusunun geleceğine ilişkin büyük bir umudum var. İnanıyorum ki birliktelik, devamlı ve barışçıl çalışmalarla aydınlık bir gelecek sizi bekliyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum