Barzani: 50 milyon nüfuslu Kürtlerin devlet sahibi olması gerekir

Barzani: 50 milyon nüfuslu Kürtlerin devlet sahibi olması gerekir

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, 40-50 milyon nüfuslu Kürt milletinin devlet sahibi olması gerektiğini söyledi.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, İsviçre’de yayımlanan The Nation gazetesine röportaj verdi.

Barzani, bağımsızlık hakkında, “Şüphesiz, 40 – 50 milyonluk milletimizin bir devleti olmasını istiyoruz. Ancak gerçeklerimizi de göz önünde bulundurmalıyız. Dört parçaya bölünmüşüz. Her birinin durumu farklıdır. Bu yüzden her parça, merkezi hükümetle çözüm aramalı” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık için hazır olduğunu belirten Barzani, “Referandum bu yıl olur mu?” sorusuna, “İnşallah” yanıtını verdi.

Mevcut sınırların pratikte ortadan kalktığını söyleyen Barzani, gerçeği kabul etmenin zamanının geldiğini ifade etti.

Her milletin kendi doğal sınırları olduğunu dile getiren Barzani, “Güç zoruyla çizilen sınırlar artık kabul edilemez” dedi.

Referandumun önemine vurgu yapan Başkan Barzani, “Hiçbir çözüm dayatılamaz, her yeni çözüm referandumla sağlanmalı” ifadesini kullandı.

Barzani Musul operasyonunun kendileri için “öncelikli” olduğunu belirterek, “Musul savaşı için hazırız fakat Irak Hükümeti ile Amerikalılar saldırı planı ile kentin kurtarılması sonrasına ilişkin planı hazırlamalı. Musul’un kurtarılmasındaki en önemi soru, savaştan sonra nasıl yönetileceği konusudur” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.