Barış isteyen 91 akademisyen hakkında yetkisizlik kararı

Barış isteyen 91 akademisyen hakkında yetkisizlik kararı

‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza atan 91 akademisyen hakkında başlatılan soruşturmada yetkisizlik kararı verildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Barış İçin Akademisyenler’in ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildirisine imza atan  91 akademisyen hakkında başlattığı soruşturmada yetkisizlik kararı verdi.

Soruşturma başlatılan akademisyenlerin savcılığın yargı alanı içindeki üniversitelerde görev yapmadığı belirtildi.

Söz konusu soruşturmaya konu olan 91 akademisyenin imzaladığı bildiride, ‘devlet, hükümet yetkilileri ile devletin askeri ve emniyet teşkilatını aşağılama’ niteliğinde anlatımlarda bulunulduğu belirtilen kararda, bu nedenle şüpheliler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinde yer alan ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen asağılamak’, 216. maddesinde yer alan ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçu ile Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7. maddesinde yer alan‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Yetkisizlik kararında, emniyet müdürlüğü tarafından dosyaya gönderilen yazı ve ekinde bulunan rapor içeriğinde, bildirinin Taksim’de bulunan Gönen Otel’de basın toplantısı düzenlenerek açıklandığı belirtilerek, soruşturmaya konu eylemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yargı sınırları dahilinde olduğu aktarıldı.

Bu kapsamda, yetkisizlik verildiği belirtilen kararda, soruşturma dosyasının gereğinin taktir ve ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verildiği bildirildi.

Dört akademisyen tutuklu

Bildiriye imza veren Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya, Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı tutuklanmıştı.

Tutuklu dört akademisyen hakkında ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla bir buçuk yıldan yedi buçuk yıla kadar hapis cezası isteniyor. (imc)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.