Bakandan sansür açıklaması: Tavrımız çok net

Bakandan sansür açıklaması: Tavrımız çok net

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kanun Hükmü” belgeselinin ikinci kez Altın Portakal Film Festivali yarışma seçkisinden kaldırılmasına dair konuştu.

Yönetmen Nejla Demirci'nin ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" belgeseli 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden dün (28 Eylül) ikinci kez kaldırıldı.

Belgeselin ilk kez 22 Eylül’de yarışma seçkisinden kaldırılma nedeni belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği iddiasıydı.

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu yaptığı yazılı açıklamada bu kez “Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir,” diyerek belgeseli seçkiden ikinci kez çıkardıklarını duyurdu.

"Terör örgütü propagandası"

Son gelişmeler ışığında, bugün Beyoğlu Kültür Yolu Festivali tanıtımı için yapılan basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festivaldeki sansür tartışmasına dair "Bakanlığımızın tavrı çok net," dedi:

"Bu konuyla ilgili en başından beri bakanlığımızın tavrı çok net. Bakanlık olarak kültür ve sanatın her daim destekçisiyiz. Ancak sanatın gücü kullanılarak terör örgütü propagandası yapılmasına, sanatın provokasyon unsuru olarak da kullanılmasına son derece karşıyız. Konu ile ilgili detaylı açıklamayı bakanlığımız kamuoyuna yapmıştır."

“Festivalin sahibi sinema sektörüdür”

“Festivalin sahibi hiçbir kurum ya da kişi değil, sinema sektörüdür,” diyen birlik, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“60. Antalya Altın Portakal Film Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun yaptığı talihsiz açıklama, uluslararası bir festivalde apaçık sansürün onaylanması, bütün sektör bileşenlerinin sorumluluk alıp karşı durmasına rağmen meşrulaştırılmasıdır! 

“İthamlarla hiçbir alakası olmadığı net bir biçimde açıklanan ve tespit de edilebilecek olan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin ‘korkuyorum’ argümanıyla tekrar seçkiden kaldırılması uluslararası bir skandaldır. 

“SENARİSTBİR olarak her nereden gelirse gelsin daima sansürün karşısındayız. Eğer doğru kararı alabilme gücü gösteremiyorsa, Festival Yönetmeni ve yönetimi derhal istifa etmelidir. 

“Bu yıl 60.sı gerçekleşecek bir uluslararası festivalin sahibi hiçbir kurum ya da kişi değil, sinema sektörüdür.”

Festivalin uyguladığı sansüre tepkiler, sosyal medyada (X) #AltınPortakalSansürü2023 etiketi ile dile getiriliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.