Bakan Yılmaz: Hakkari'ye önem veriyoruz

Bakan Yılmaz: Hakkari'ye önem veriyoruz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümet olarak Hakkari’ye büyük önem verdiklerini belirterek, cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde olmadığı kadar Hakkari’ye bu dönemde hükümet olarak büyük yatırımlar yaptıklarını iddia etti.

HAKKARİ - Van’dan helikopterle Hakkari’ye gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler, Hakkari Valisi Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret ettiler.

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Yılmaz, Hakkari’ye yeni atanan Vali Yakup Canbolat’ı tebrik ettiğini belirtti. Hükümet olarak Hakkari’ye büyük önem verdiklerini ifade eden Yılmaz, cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde olmadığı kadar Hakkari’ye bu dönemde devlet, hükümet olarak büyük yatırımlar yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini iddia etti.

Yürüttükleri çok önemli, kritik projelerin bulunduğunu belirten Bakan Yılmaz, bu projeleri tamamladıkları takdirde Hakkari’nin adeta sınıf atlayacağını, bunlardan bir tanesinin ise Yüksekova Havalimanı olduğunu söyledi.

111-003.jpg

“HAKKARİ ÜNİVERSİTE ŞEHRİ OLACAK”

Bakan Yılmaz, yakın zamanda havaalanının bitmesini temenni ederek, “Karayollarına yönelik yatırımlarımız da devam ediyor. ‘Hakkari’de üniversite olur mu?’ diyorlardı. Ama bu hükümete nasip oldu. Üniversiteye büyük ödenekler tahsis ettik, inşallah üniversite bittiğinde Hakkari’nin cehresi değişecek ve burası bir üniversite şehri olacaktır. Buraya Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa’dan öğrenciler gelecektir. İlin ekonomisi ve sosyal yaşantısına çok ciddi katkıları olacak. Bölge için en önemli projelerimizden bir tanesi de kalkınma ajansı kurduk ve verdiğimiz hibeler bulunmaktadır. DAKAP burada faaliyet gösteriyor. Buraya kalkınma ajansı olarak özel programlar yaptırdık, SODES kapsamında sosyal destekler sunuyoruz. 230’un üzerinde projeye 20 milyonun üzerinde sadece kaynak aktardık. Burada yine DAP Projesi kapsamında projeler başlattık. Geçen yıl köylerdeki küçük içme sularına destek verdik. Bu yıl da içme suyu ve hayvanlar için yapılacak göletlere destek vereceğiz” diye konuştu.

“SINIR KAPILARI YÖREYİ CANLANDIRACAK”

Yılmaz, Derecik ve Üzümlü sınır kapıları ile ilgili çalışmalarının devam edeceğini belirterek, “İran ve Irak’la yapacağımız ticaretin artmasıyla bu bölgelerimizde refah artacaktır. Tabi burada çözüm süreci çok önemli. Çözüm süreci sayesinde hem kamu hizmetleri yürütülüyor hem de özel sektörün yatırımları açısından çok elverişli bir ortam var. Teşviklerle bunları destekliyoruz. Çözüm süreci başarılı bir şekilde sonuçlandığında göreceksiniz, bu projelerimiz ve huzur ortamı ile birlikte uluslararası ticaretin artmasıyla birlikte Hakkari bambaşka bir noktaya doğru yürüyecektir. 5-10 yıl sonraki Hakkari bugünkünden çok daha değişik, güzel ve gençlerimize refah üretecek bir konuma gelecektir” ifadelerini kullandı.

222-001.jpg

“BÖLGENİN KALKINMASI İÇİN ÇÖZÜM SÜRECİNİN ADI BİLE YETTİ”

Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Bakan Yılmaz, “Bakın çözüm sürecinin ve politikalarımızın sonucu 2011 yılında DAP dediğimiz Doğu Anadolu Projesi teşvik vergi adeti payı yüzde 8.6 idi. 2013 yılında bu pay yüzde 13’e yükseldi. Sabit yatırım tutarı içinde Doğu Anadolu’nun payı yüzde 4.3 idi. 2013 yılında ise 8.4’e ulaştı. İstihdam içindeki artış çok daha belirgindir. 2011 yılında yüzde 6.3 imiş. 2013 yılında yüzde 17.6 yükselmiştir. Demek ki çözüm sürecinin adı bile yetti. Birde bu sürecin tamamlandığını düşünün. Hep birlikte inşallah bunu göreceğiz. Hakkari içinde bu yıl için 33 adet teşvik belgesi düzenledik. 787 kişilik istihdam öngörülüyor. 183 milyonlukta sabit tutarıdır. Sadece kamu yatırımları ile bir ilin kalkınması mümkün değildir. Özel yatırımlarla Hakkari kalkınma yoluna devam ediyor” şeklinde konuştu.

HAKKARİ'YE YATIRIM YAPILMIŞ!

Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, daha sonra TOBB tarafından Halife Devriş Mahallesi’nde yapılacak olan 24 derslikli Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 320 kişilik öğrenci pansiyonunun temel atma törenine katıldılar. Kur’an-ı Kerim’in okunmasının ardından burada konuşan AKP'li Hüseyin Çelik, Hisarcıklıoğlu’na Hakkarili gençler adına teşekkür etti.

Herkes tarafından Hakkari’deki aksaklıkların, eksikliklerin neler olduğunun bilindiğini söyleyen Çelik, AKP iktidarı döneminde Hakkari’nin hizmet gördüğünü iddia etti. Çelik, “Sadece karayollarına yaptığımız yatırım 21 katrilyondur. Hakkari’de üniversite bir hayaldi, ama şimdi gerçek oldu. İl ve ilçe bazında yüzme havuzlarından kapalı ve açık spor salonlarına kadar eğitim ve sağlıkta hiçbir şeyi esirgemedik. Sayın Başbakanımız da buralara gelip hastanelerin açılışını yaptı. Bu yörede 120 trilyon tarıma destek verilmiştir. Bakın artık bütün sınırlar açıldı, gönül köprüleri kuruldu. Sınır kapıları için TOBB heyeti 8-13 Haziran tarihlerinde sınır kapılarında bir inceleme yapacaktır. Bunun da burada müjdesini vermek istiyorum. Bunları özel sektörle birlikte gönül birliği içerisinde yapacağız” diye konuştu.

PKK'Yİ SUÇLADI

Çelik, Hükümetin 'çözüm süreci' boyunca hiçbir adım atmadığı yönündeki eleştirileri görmezden gelerek PKK'nin süreci zehirlediğini iddia etti. Çelik, “Bizim kardeşliğimize birileri zarar vermeye çalışıyor, buna fırsat vermeyelim. Bakın Türkiye’de bir çözüm süreci var, parmaklar tetikten çekildi. Artık insanlar ölmüyor, anneler ağlamıyor. Bu önemli bir şey; ancak burada insanlar kaçırılıyor, şantiyeler basılıyor, iş makineleri yakılıyor. İnsanlara ‘vergilendirme’ adı altında makbuzlar gönderiyorlar, haraçlar toplamaya çalışıyorlar. Bakın birileri bu süreci zehirlemesin. PKK’nın kendisi de bu süreci zehirlemesin. Ben Hakkari’den sesleniyorum. PKK’nın uzantısı olan siyasi partilerde büyük bir sorumluluk içersinde hareket etsinler. Temsilcilerinin son günlerde verdikleri mesajlar gerçekten halkımızı çok büyük bir şekilde rahatsız ediyor. Ben diyorum ki Türkiye 780 bin kilometrekarelik topraklardan oluşmaktadır. Bu memleketin her karış toprağı bizim için aynı derecede önemlidir. Biz kardeşliğimizi bozanlara fırsat vermeyeceğiz. Türkçü ve Kürtçü bölücülere de fırsat vermeyelim. Kardeşliğimize zarar verenleri elimizin tersi ile kenara itelim. Kavganın ve çatışmanın olduğu yerde, barut kokusunun olduğu yerde kalkınma, gelişme ve değişme olmaz. Şu anda içerisinde bulunduğumuz bu çatışmasızlık durumunun farkında olalım, ama çatışmasızlıktan da birileri şımarmasın, birileri de devletin güvenlik güçlerinin sabrını zorlamasın. Güvenlik güçleri, korucular, polis, asker bu çözüm sürecine zarar vermeme adına elinden gelen hassasiyeti gösteriyor. Ama birileri bu hassasiyeti, bu nezaketi, bu sorumluluk duygusunu devletin ve güvenlik güçlerinin zaafı olarak değerlendirirse çok büyük hata yapmış olur. Bu hataya kimse düşmesin. Ben Hakkarililerin içinden çıkan bir hemşehrileri olarak sizlerle olmak ve hizmetleri ayağınıza getirmekten büyük bir şeref duyuyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan dualarla Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 320 kişilik öğrenci pansiyonunun temeli atıldı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, Hakkari Valisi Yakup Canbolat, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan, Hakkari İl Emniyet Müdürü Resul Holoğlu, HATSO Başkanı Servet Taş, Yardımcısı Abdurrahman Er, HATSO eski Başkanı Ahmet Şen, AKP Hakkari İl Başkanı Abdulmuttalip Özbek ve beraberindeki daire amirleri, daha sonra HATSO’nun yeni hizmet binasının açılışına katıldılar. HATSO hizmet binasının açılışından sonra Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, basına kapalı olarak yapılan toplantıya geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum