Bakan Şimşek: Enflasyon 2026'da tek haneye inecek

Bakan Şimşek: Enflasyon 2026'da tek haneye inecek

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul’da “3. Finansın Geleceği Zirvesi”nde açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen “3. Finansın Geleceği Zirvesi”nin kapanışında açıklamalarda bulundu.

Son aylarda hemen her alanda açıklanan programa bir güven var, TL varlıklara ciddi talep var." diyen Şimşek, "Enflasyon tek haneye 2026'da inmiş olacak. Gelecek sene yüzde 36, bir sonraki sene yüzde 14 ve nihayetinde tek haneye inecek. Yıllık bazda baktığınız zaman enflasyon bir süre daha yüksek. Ama çekirdek enflasyona bakarsanız son 3 ayda bir trend var. Aylık enflasyonda bir ivme kaybı var ve şuan itibarıyla yıl sonu hedefimizle aynı doğrultuya yani aynı patikaya oturmak üzere" diye konuştu.

Şimşek'in açıklamalarından satır başları:

"Son 21 yılda Türkiye ekonomisi Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) olarak 238 milyar dolardan, bu sene sonu itibarıyla muhtemelen 1,1 trilyon dolar civarına ulaşmış olacak, yeni rekorlar kırılmış olacak. Borsamızda aynı dönemde, piyasa değeri olarak 10,5 kat büyüdü.

Borsanın ekonomide çok değerli bir işlevi var. Bu işlev ideal olarak, küçük birikimlerin menkul değerlere dönüşerek yatırımlara yönlendirilmesidir. Yani firmalarımızın, yatırım, büyüme, işletme finansmanı ihtiyaçlarını daha sağlıklı, kalıcı, uzun vadeli, sermaye piyasaları enstrümanları üzerinden edinmeleri çok kritik.

"TL varlıklara ciddi talep var"

Önümüzdeki dönemde, eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerini gerçekleştirerek, firmalarımızın dezenflasyon sonrasında uzun vadeli sermaye benzeri kaynaklara çok daha güçlü erişimini sağlamış olacağız. Önümüzdeki dönemde OVP'nin uygulanmasıyla, ekonomimizde öngörülebilirlik çok daha fazla artacak. Sürdürülebilir yüksek büyümenin temelleri çok daha sağlıklı şekilde atılmış olacak. Makro finansal istikrar pekişiyor, son aylarda hemen her alanda açıklanan programa bir güven var, TL varlıklara ciddi talep var. Bütün bunlar firmalar ve vatandaşlarımız açısından çok değerli kazanımlara vesile olacak.

“Enflasyon tek haneye 2026'da inmiş olacak”

Enflasyon tek haneye 2026'da inmiş olacak. Gelecek sene yüzde 36, bir sonraki sene yüzde 14 ve nihayetinde tek haneye inecek. Yıllık bazda baktığınız zaman enflasyon bir süre daha yüksek. Ama çekirdek enflasyona bakarsanız son 3 ayda bir trend var. Aylık enflasyonda bir ivme kaybı var ve şuan itibarıyla yıl sonu hedefimizle aynı doğrultuya yani aynı patikaya oturmak üzere. O nedenle 2024 yüzde 36.

Para politikasının gecikmeli etkisi gelecek sene devreye girecek. İkinci olarak bu sene önemli bir deprem yaşadık o depremin etkisiyle inşaat malzemeleri bu yılın ikinci yarısında arttı. Temmuz ayında bütçe açığını daraltmak için önemli adımlar attık. Akaryakıtta ÖTV'yi arttırdık. Gelecek sene Temmuz ayında yeni bir vergi oranında artık öngörmediğimiz için bunlar da endeksten düşecek.

Enflasyon beklentilerinde 5 puana dair bir iyileşme var. Biz önümüzdeki aylarda enflasyonun kalıcı olarak daha düşük bir patikaya oturduğunu gösterebileceğiz.

Enflasyon tek haneye indiğinde firmalarımızın makul maliyetlerle kaynağa erişmesi son derece olası olacak. Bugün bankacılık sistemimiz yükün büyük bir kısmını üstlenmiş durumda. Sermaye piyasalarının gelişmesi ülkenin kalkınmasında önemli bir bileşen.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum