Bakan Çavuşoğlu: 'Bu sessizliğin sebebi nedir?'

Bakan Çavuşoğlu: 'Bu sessizliğin sebebi nedir?'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Boko Haram günde belki bin Afrikalıyı öldürüyor. Buna karşı sessizliğin sebebi nedir?" dedi.

Dünya İnsani Zirvesi’nin Akademik Forum’u Le Meridien Otel’de gerçekleştirildi. Akademik Forum’un açılış konuşmasını ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı.

Çavuşoğlu özetle şunları söyledi:

“Biz Karayip ülkelerine her felaketten sonra bir takım yardımlarda bulunuyoruz ama bunlar köklü bir çözüm değildir. Bu bazen bir zalim rejimden de kaynaklanıyor. Yaşanan insani dramlara baktığımız zaman zalim bir yönetim ya da yönetilemeyen bir ülkeden de kaynaklanıyor. Buna karşı hangi tedbirleri alabiliriz. Bunu nasıl çözebiliriz? Ancak bakıyorsunuz ekonomik sebeplerden de insanlar etkileniyor.

Bugün maalesef karşı karşıya kaldığımız çok ciddi başka sorunlar da var. Bunların başında terörizm geliyor. Terörizmin insanlığı ve insan haklarını, demokrasiye, inandığımız tüm değerlere nasıl bir tehdit olduğunu ve yok etmeye başladığını görüyoruz. Sadece bireyleri değil yine devletleri, kurumları ve uluslararası örgütleri de derinden sarsan terörist takımların maalesef bugün önüne geçme konusunda da ne kadar başarılıyız? Stratejimiz var mı? Mesela bugün uluslararası tanınmış bir terör tanımı yok. AB bugün terör tanımınızı değiştirin diyor, neye göre değiştireceksiniz? 

Yerinden edilmiş insanlar, insani dramlar, göçe zorlanmış insanlar, başka ülke ve şehirlerde kendisine gelecek aramak için yollara dökülen insanlar, bu insanlar kendi evini neden terk etmek zorunda kaldı. Ancak evlerini o sebeple ya da bu sebeple terk etmiş insanların önlerden daha zorlu bir yol var. İşte Türkiye’de 2.7 milyon Suriyeli göçmen, 200 bin civarında da Iraklı var. Bu insanlara nasıl iyi hizmet verebiliriz. Kampların içinde ve dışında bunlara neleri sağlayabiliriz. Bunların ihtiyaçları nedir? Türkiye’de kalmayıp da komşu diğer ülkelerde bugün dünyada 60 milyondan fazla yerinden edilmiş insan var. Bizim Ankara’da bir terör saldırısı olduğu zaman biraz yankısı oluyor, en azından biz biliyoruz. Ancak Brüksel’de veya Paris’te bir saldırı olunca dünya ayağa kalkıyor. Lahor’dakine 1-2 haber ama Nijerya’da ne olup bittiğini bile bilmiyoruz. Boko Haram günde belki bin Afrikalıyı öldürüyor. Buna karşı sessizliğin sebebi nedir?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.