'Baba Alp Gürkan da sorumlu'

'Baba Alp Gürkan da sorumlu'

Soma'da facianın yaşandığı madenin tutuklu Genel Müdürü Ramazan Doğru, faciadan madenin sahibi Alp Gürkan'ın da sorumlu olduğunu söyledi.

Tutuklanan Genel Müdür Doğru'nun "O da sorumlu" dediği madenin sahibi Alp Gürkan ifadeye çağırıldı. Yetki belgesindeki imza krizini ise kriminal inceleme çözecek.

ALP GÜRKAN "ŞÜPHELİ" SIFATIYLA İFADEYE ÇAĞRILDI

Soma’da 301 işçinin öldüğü maden faciası soruşturmasında Soma Maden ve Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Tutuklanan, Soma Maden Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın savcılığa sunduğu sorumluluk belgesindeki imzaların sahte olup olmadığı kriminal araştırmayla belirlenecek.

Manisa Barosu, Alp Gürkan ile maden işletmesine uygunluk raporu verenÇalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetçilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması için savcılığa başvurdu.

"SAHTE İMZA" TARTIŞMASI

Can Gürkan, işletmenin sorumluluk ve yetkisinin Genel Müdür Ramazan Doğru’ya ait olduğunu gösteren bir belgeyi savcılığa vermişti. Doğru ise belgedeki imzanın sahte olduğunu öne sürerek, Gürkan’ı yalan beyan vermekle suçlamıştı. Soruşturma savcısı, belgedeki imzanın Doğru’ya ait olup olmadığının tespiti için kriminal inceleme yapılmasına karar verdi. Savcılık, belgede imzası olan diğer yönetim kurulu üyelerinin de bilgisine başvuracak. 

TUTUKLANAN GENEL MÜDÜR, PATRONU İŞARET ETTİ

Tutuklanan Doğru’nun, Soma Maden ve Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan’ı şirketin sorumluları arasında gösterdiği öğrenildi. Doğru’nun savcılık ifadesinde, Soma Kömür A.Ş.’nin, 24 Aralık 2013 tarihindeki genel kurulunda yönetime seçildiğini belirterek, “Bu tarihe kadar yönetimde Alp Gürkan da yer alıyordu. Madende yaşanan bir kaza. Eğer varsa bir sorumluluk, herkesin sorumluluğu var” dediği kaydedildi.

Genel Müdür Ramazan Doğru (solda) ile İşletme Müdürü Akın Çelik(sağda) tutuklu. Alp Gürkan ise şüpheli olarak ifade verecek.

YÖNETİCİLER İÇİN ÖZEL ODA

Mahkemeye sevk edilen Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik mühendisler Yalçın Erdoğan, Erhan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve teknisyen Mehmet Ali Günay Çelik Ali Ağa Yeni Şakran Cezaevi'ne gönderildi. Mahkumların saldırı girişimine karşın özel bölümlerde ayrı ayrı tutulan Gürkan ile Doğru'nun ilk gece sabaha kadar uyumadıkları öğrenildi.

MANİSA BAROSU'NDAN SUÇ DUYURUSU: OLUMLU RAPORU KİM VERDİ?

Soruşturmayı yürüten Akhisar Başsavcılığı, yeni delil ve ifadeler doğrultusunda Alp Gürkan’ın şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulması kararı aldı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Twitter hesabından, “Eğer aldığım bilgi doğru ise Alp Gürkan hakkında yakalama kararı çıkarıldı, ilk gidilen iki adreste bulunamadı” dedi. Ancak savcılık kaynakları, Alp Gürkan hakkında gözaltı kararı bulunmadIığını, şüpheli olduğunu, gelmezse gözaltı kararı çıkarılabileceği bilgisini verdi.

Maden faciasını araştırmak için bağımsız komisyon kuran Manisa Barosu, Alp Gürkan ve işletmeyi denetleyerek olumlu rapor veren Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetçilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Baro, suç duyurusu dosyasına Başbakan Erdoğan imzasıyla Temmuz 2007’de yayımlanan, İş Güvenliği ve Sağlığı’yla ilgili genelgeyi de ekledi. 

"İŞÇİLERE GERÇEKTEN EĞİTİM VERİLDİ Mİ?"

Baro Başkanı Zeynel Belkız, suç duyurusuyla ilgili şunları söyledi: “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışacak kişilerin eğitimini öngörüyor. Bu eğitimin de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı birimler tarafından verildiği belirtilmiş. Başbakan Erdoğan imzasıyla da Temmuz 2007-17 numarasıyla genelge yayınlanıyor. İşçilerin eğitim ücretleri işverenler tarafından ödenir deniliyor. Ancak yaptığımız araştırmaya göre, facianın yaşandığı şirket Milli Eğitim Bakanlığı veya il müdürlüklerine işçi eğitimi için başvurmamış. Madenin işletmecileri Celal Bayar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’yla eğitim konusunda anlaşmış. Bu yasaya ve düzenlemelere aykırı. Bunun da soruşturması gerekir. Gerçekten işçilere bir eğitim verildi mi?”

ŞÜPHELİLER ARASINDA KAMU GÖREVLİSİ DE VAR

Soma soruşturmasında gözaltına alınan şüpheliler arasında bir kamu görevlisinin de olduğu ortaya çıktı. Ege Linyit İşletmeleri’nde (E.L.İ) müdür yardımcısı olarak görev yapan A.U., hukuken gerekli izin mekanizmasına başvurulmadan gözaltına alındı. Polislerin kendisini gözaltına alınmak için geldiklerini öğrenen A.U., avukatına haber verdi. Şehir dışında olan avukatı, müvekkilinin kamu görevlisi olduğunu ve bu nedenle Bakanlık izni olmadan gözaltına alınmayacağını vurguladı. Ancak savcılık gözaltı işlemi yaptı. A.U., tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Soma Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki ifadesinde A.U. “Yönetmelik gereğiSoma Kömürleri A.Ş’nin teknik nezaretçi defterini Mali yönden imzalıyorum. Bu imzamın sadece Mali hususları kapsamakta olup iş güvenliğine ilişkin bir sorumluluğum yoktur. Teknik nezaretçi defterinde imzam bulunmayan tutanakları görmedim. Bu nedenle imzalamadım. Tutanaklarda herhangi bir eksiklik olduğu gerekçesiyle imzalamamış değilim. Kusurum olduğunu düşünmüyorum” dedi. Şüphelilerin hakimlik sorgusu sürerken avukatı da salona girerek müvekkilinin bırakılmasını istedi. A.U, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.