Azadiya Welat baskını Meclis gündemine taşındı

Azadiya Welat baskını Meclis gündemine taşındı

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Kürt basını üzerindeki baskılara ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

28 Ağustos Pazar günü polisin Türkiye’de tek Kürtçe günlük yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yer alan merkez binasına baskın düzenleyerek 25 kişiyi gözaltına alması Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

Halkların  Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde, 16 Ağustos Salı günü Özgür Gündem gazetesinin 23 çalışanının darp edilerek gözaltına alındığı ve dün de TÜRKSAT üzerinden yayın yapan Özgür Gün TV’nin yayının kesildiği hatırlatılarak, halkın haber alma hakkının “doksan iki yıllık Cumhuriyet tarihinde eşine rastlanmadık derecede tehlike altında” olduğu belirtildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan şu soruları yanıtlamasını istedi.

Sorular

*28 Ağustos Pazar günü Türkiye’de tek Kürtçe günlük yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yer alan merkez binasına baskın düzenleyerek 23 gazete çalışanı ile baskın esnasında orada yer alan 2 kişinin özel hareket polislerince gözaltına alındığı bilginiz dahilinde midir? Söz konusu baskının emrini kim vermiştir?

*Azadiya Welat gazetesinin Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yer alan merkez binasına, “burada örgüt toplantıları yapılıyor” şeklinde bir ihbar sonucu baskın yapıldığı iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialar doğru ise, gazete avukatlarının özel hareket polislerine baskın esnasında evraklarla buranın Azadiya Welat gazetesinin resmi adresi olduğunu aktardıkları ve polisin bu bilgileri amirleri ve/veya savclığa ilettiği halde binada yer alan 25 kişinin gözaltına alınma gerekçesi nedir?

*Polisin gözaltına aldığı Azadiya Welat gazetesi çalışanlarının evlerine kapıları kırarak baskın yaptığı ve bazı aileleri darp ettiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu uygulamaların yasal gerekçesi nedir?

*Azadiya Welat gazetesine baskın yaparak çalışanlarını gözaltına alan güvenlik güçleri hangi birime bağlıdır? Maskeli ve ellerinde uzun namlulu silahlar taşıyan söz konusu kişilerin Malatya iline bağla 44 plakalı araçlar kullanmalarının sebebi nedir? Söz konusu kişiler Diyarbakır dışında görev yapan kişiler midir? Bunlar Diyarbakır il sınırları dışında görev yapan kişiler ise Diyarbakır’da yer alan gazeteye bu kişilerce baskın yapılmasının gerekçesi nedir?

*Maskeli ve ellerinde uzun namlulu silahlar taşıyan söz konusu kişilerin üstüme yürüyerek benim gazete binasına girmemi engelleme yetkilerini hangi kurum ya da kişilerden almıştır?

*Son birkaç aydır sistematik bir hal alan Kürt basını üzerindeki baskıların sebebi nedir? Bu baskılarla ne amaçlanmaktadır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.