Ayhan Bilgen: Operasyona izin verenler Türkiye eliyle başka hesaplar içinde

Ayhan Bilgen: Operasyona izin verenler Türkiye eliyle başka hesaplar içinde

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye'nin Afrin operasyonunun sorunları büyüteceğini iddia etti.

HDP Parti Meclisi (PM), bugün Afrin gündemiyle toplandı. Toplantıya verilen arada basın açıklaması yapan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, dün başlayan Afrin operasyonunun tarihine dikkat çekti.

Bilgen şöyle dedi:

“Operasyonun başladığı günün 20 Ocak olması Ortadoğu tarihi açısından son derece sembolik öneme sahip. BOP projesini hayata geçirmek isteyenler de 2000’li yılların başlarında medyada görsel şovlarla süreci başlatmışlardı. Medya üzerinden aktarılan bilgiler, manipülasyonlar gerçeği örtmeye yöneliktir. Televizyon ekranlarındaki çok bilmiş stratejistler, yorumcuların hangi analizleri doğru çıktı, hangi tahminleri gerçekleşti? Bu isimlerin kamuoyundan özür dilemeleri gerekir. Ama sadece yorumcular değil, resmi kurumlar da halkı yanıltan açıklamalar yapıyorlar. Operasyonun hedefinin IŞİD olduğuna dair açıklamalar yapıyorlar. Biraz önce Başbakan da benzer bir açıklama yaptı. Rakka’dan kaçan IŞİD’lilerin oraya sığındığını, operasyonun onun için yapıldığını söyledi. Kendisi inanıyor mu, takdiri size bırakıyoruz.”

‘BU KONULAR KONUŞULMASIN DİYE PARLAMENTOYU TATİL ETTİLER’

HDP’nin bugün farklı illerde açıklamalar yapacağını belirten Bilgen, şöyle devam etti: “Diyarbakır il binamızda bile açıklama yapılmasına izin verilmiyor. Barış denilmesinden, savaşı durdurun denmesinden bu kadar korkulması aslında her şeyi özetliyor. Bir başka korku daha var; bu konular konuşulmasın diye parlamento tatil edildi. 3 partinin ortak imzası ile, bu kadar kritik gündemde milletvekilleri kış tatiline gönderildiler. Meclis bütün unvanlarını, gazi unvanı da dahil tüm unvanların 1920’de savaşı yürütürken bile her şeyi tartışmasına borçludur. Ama bugün Meclis tatildedir.”

‘ORTAK YAMA İRADESİ BOMBALANACAK’

Harekatla ilgili çok sayıda manipülasyon yapıldığını savunan Bilgen, şöyle dedi: “Ortadoğu’da bir dünya savaşı kotarılmaya çalışılıyorken Türkiye’yi yönetenlerin bu kadar gerçeklikten uzak yaklaşımları sadece ateşi büyütmekle kalmayacak, Türkiye toplumunun ortak yaşama iradesini de bombalanacaktır. Çok yakın tarihlerde Kilis’te okulların bahçesine bombalar düşüyordu kimse operasyon yapmayı düşünmedi. Türk askerleri canlı canlı yakıldı, aylar boyunca bu vahşet kabul bile edilmedi. Onları tehdit olarak görmeyenler Kilis’e bombalar atıldığını iddia ettiler. Êfrin- Kilis arası kaç kilometre? Gerçekten Êfrin’den mi atıldı? İşte manüplasyonların sonu yok.”

‘TÜRKİYE NASIL BİR ORTADOĞU HAYALİ KURUYOR?

Başbakan Binali Yıldırım’ın operasyonla ilgili açıklamalarını eleştiren Bilgen, şunları ifade etti: “Başbakan, ‘orada zulüm vardı’ diyor. Madem Êfrin’de zulüm vardı da insanlar niye oraya göç ediyor. Êfrin’in nüfusu aldığı göçlerle neden ikiye üçe katlandı. Sünni Araplar da niye oraya sığındı. Bu provokatif yaklaşımın bedeli ağır olacak. Türkiye komşularıyla nasıl bir Ortadoğu hayali kuruyor, nasıl komşularla yaşamak istiyor, bu tercihin arefesinde. Kadınları kafeslere konulup pazara çıkardığı bir Ortadoğu ile mi komşu olmak istiyor yoksa çoğulcuğu anayasasında güvenceye almış, barış içinde bir Ortadoğu’yu mu tercih ediyor?”

‘KÜRTLER BARIŞIN KÖPRÜSÜ OLMA POTANSİYELİNE SAHİPTİR’

Bilgen şöyle devam etti: “Bu gerçekten Türkiye’ye yönelik bir tehditten kaynaklıysa ya da bir iç güvenlik sorunu ise bu tehdide karşı hangi girişim başarılı oldu. 30 yıldır başta Kandil dahil birçok bölge defalarca bombalandı. Bu hangi sorunu çözdü. Kürtler Ortadoğu’da değişimin dinamiğidir, barışın köprüsü olma potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla bu bu bombalar sadece dağları değil halkların ortak gelecek kurmasına yönelik bombalardır.
Türkiye Kobanê sürecini yaşadı, Süleyman Şah Türbesinin taşınmasına tanıklık etti. Süleyman Şah zeytin dalı idiyse Afrin’e yapılan saldırı da zeytin dalının kırılmasıdır. Türkiye’nin çıkarına olan, sorunları konuşarak çözmek midir, yoksa bombayla, ölümle çözeceğini sanmak mıdır?”

‘RUSYA’YA NE TAAHHÜT EDİLDİ BİLMİYORUZ’

Bilgen operasyona izin veren ülkelerin Türkiye’den taviz kopardığını da iddia etti. HDP Sözcüsü, şunları söyledi:  “Bu coğrafyada yüz yıllarca kan döküldü. Birileri bu kanın dökülmesinin devam etmesini istiyor. Bu operasyona izin verenler de Türkiye eliyle başka hesapların, başka arayışların içindeler. Bu oyunu bozmak hepimizin görevi. Afrin’e karşı Rusya’ya ne taahhüt edildi bilmek istiyoruz. Operasyona onay verenler Türkiye’den hangi tavizleri kopardı, bilmek hepimizin hakkı.
Operasyonun ismi ‘zeytin dalı.’ Zeytin bütün Ortadoğu medeniyetlerinde barışın sembolü. Kuran’da da zeytine gönderme yapılır. Ama bu saldırı başka çağrışımları hatırlatıyor. Saddam da yıllar önce Kuran’dan bir kavramı ‘enfal’i tercih etmiş, binlerce çocuğun kadının hardal gazıyla katledilmesi Kuran’dan bir ayetin adıyla gerçekleşmişti.”

‘FATİHA OKUNMASINDAN BAŞKA SONUÇ ELDE EDİLEMEYECEK’

Diyanet İşleri başkanlığı’nın talimatıyla camilerde Fetih Suresi’nin okunmasını de eleştiren Ayhan Bilgen, şöyle dedi:  “Diyanet İşleri Başkanlığı çok ilginç bir rol oynuyor. Fetih suresini böyle bir facianın ismi olarak sunmaya kalkıyor. Fetih işgal demek değildir. Siz işgali fetih sanırsanız açılım yapma imkanının önünü dini duyguları kullanarak kesmiş olursunuz.
Bu saldırının Ortadoğu halklarına hiçbir faydası olmayacak, aksine çok büyük kayıpları beraberinde getirecek. Fethi bu kadar ısrarla kullanmaya devam ederlerse görecekler ki yoksulların sıvasız evlerine taziye çadırları kurulup fatiha okunmasından başka sonuç elde edilemeyecek.”

‘KANDAN BESLENENLERE GÖZ YUMAN MUHALEFET OLAMAZ’

HDP Sözcüsü AyHan Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye önümüzdeki yıllara belli ki sadece OHAL ile değil savaş halinde girecek. Savaş halinin demokrasi için özgürlükler için ne anlam ifade ettiğini ağır bedeller ödeyerek öğrendi. Bu süreç, Türkiye’de barıştan yana olanların sözlerinde ne kadar tutarlı olduğunun göstergesi olacak. Kandan beslenenlere göz yuman muhalefet olamaz. Muhalefet gerçekten barışı, demokrasiyi getirmek iddiasındaysa bu suça ortak olmayarak ilk sınavını vermek zorunda.”

‘İRONİK BİR DURUM DAHA VAR’

Çanakkale Savaşı’nın 1917 Ekim Devrimi’ne etkisine göndermede bulunan Bilgen, şöyle dedi: “İronik bir durum daha var; bundan 100 yıl önce Rus halkının Çar’dan kurtulmasının sembol savaşlarından birisi Çanakkale Savaşıdır. Çanakkale’de direnenler Rus halkının özgürleşmesinin önünü açmıştı. Bugün Êfrin’de direnenler de Türkiye’yi çar zihniyeti ile yönetilmekten kurtaracaktır.”

İlgili Haberler
Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.