Aydın, sanatçı ve siyasetçilerden milletvekillerine çağrı: Karşı çıkın!

Aydın, sanatçı ve siyasetçilerden milletvekillerine çağrı: Karşı çıkın!

Bir grup aydın, AKP’nin milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili geçici Anayasa maddesi teklifinin kabul edilemez olduğunu belirterek, milletvekillerine Genel Kurul’da teklife hayır deme çağrısında bulundu.

Bir grup aydın, akademisyen, gazeteci, sanatçı, siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcisi ve yazar milletvekillerine çağrıda bulunarak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Meclis Genel Kurulu’na getireceği fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını teklif eden geçici yasa değişikliği teklifine “hayır” deme çağrısında bulundu.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili geçici Anayasa maddesi teklifinin kabul edilemez bir dizi hukuksal ve siyasal yanlış barındırdığını ifade eden aydınlar kamuoyu ile paylaştıkları bildiride şu ifadelere yer verdiler:

* Anayasa ile güvence altına alınmış milletvekili dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğu, Anayasa’ya ve hukuka aykırı bir geçici maddeyle kaldırılamaz.

* Milletvekilleri hiçbir gerekçeyle ‘savunma hakkı’ndan yoksun bırakılamaz.

* Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yolu kapatılamaz.

* Çok temel bir evrensel hukuk ilkesine göre hiçbir yasal ya da anayasal değişiklik geçmişe dönük uygulanamaz.

* Dokunulmazlıkların topluca kaldırılması cezaların şahsiliği ilkesiyle kesin olarak çelişir ve kolektif cezalandırmaya yol açması kabul edilemez.

* 1994’te DEP Milletvekillerine yapılanların ve sonrasında yaşananların demokrasi ve barış alanında yarattığı tahribat Türkiye kamuoyunun hafızasında canlılığını korumaktadır. Bugün de demokratik muhalefeti susturmayı, Meclis’i çoğunluk tahakkümü ile etkisizleştirmeyi amaçlayan bu teklif siyasal bir linçi hedeflemektedir.

* Bu nedenlerle bizler, tüm milletvekillerine, evrensel hukuk ilkelerine aykırı, demokratik siyaseti tıkayıcı bu teklife karşı çıkmaları ve destek vermemeleri için çağrıda bulunuyoruz.

İmzacılar:

Adalet Ağaoğlu, Ahmet Ümit, Akın Birdal, Ali Akel, Alper Taş, Aydın Engin, Prof. Dr. Ayşe Erzan, Ayşegül Devecioğlu, Doç. Dr. Ayşen Candaş, Baki Düzgün, Prof. Dr. Baskın Oran, Bekir Ağırdır, Prof. Dr. Binnaz Toprak, Celal Başlangıç, Cevat Öneş, Prof. Dr. Cihangir İslam, Fethiye Çetin, Doç. Dr. Fikret Başkaya, Fikret İlkiz, Prof. Dr. Fuat Keyman  Gani Kaplan, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Gülseren Onanç, Hasan Cemal, Hülya Gülbahar, Hüsnü Okçuoğlu, İbrahim Betil, Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu, Prof. Dr. Levent Köker, Levent Tüzel, Mehmet Emin Aktar, Melda Onur, Murathan Mungan, Nesrin Nas, Orhan Gazi Ertekin, Osman Kavala, Oya Baydar, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ömer Madra, Rıza Türmen, Salman Kaya, Prof. Dr. Sevtap Yokuş, Süleyman Çelebi, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Taha Parla, Tarhan Erdem, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Ufuk Uras, Ümit Kardaş, Prof. Dr. Yakın Ertürk, Yücel Sayman, Ziya Halis, Zülfü Livaneli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.