Avrupa'da aşırı sağ 'depremi'

Avrupa'da aşırı sağ 'depremi'

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe sandıktan birinci çıktı. İngiltere ve Danimarka'da da göçmen karşıtı partiler zafer kazandı. Fransa Başbakanı sonuçları 'siyasi deprem' olarak tanımladı.

Almanya ve Fransa'da, Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birliği ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi Sosyalist Parti tahminlerin altında oy alabildi.

Avrupa genelinde seçime katılım oranı yüzde 43'te kaldı.

Fransa'da Ulusal Cephe birinci

Fransa'da ise Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe yüzde 25,4'lik oyla birinci gelirken, Hollande'ın partisi, yüzde 14,5'luk oy ile yüzde 21 oy alan Halk Hareketi Birliği'ni takip ederek ancak üçüncü olabildi.

Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bu sonuçların ardından meclisi lağvederek erken seçimlere gitmesini istedi. Seçim zaferinin kesinleşmesinin ardından basına açıklama yapan Le Pen, "Fransız seçmenin bugün iradesini güçlü bir şekilde sandığı yansıtmasının ardından Cumhurbaşkanı Hollande başka ne yapabilir" ifadesini kullandı.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının partisi için ''deprem'' niteliği taşıdığını belirterek, seçim mağlubiyetini kabul etti.

Seçim sonuçlarının ardından basına açıklama yapan Valls, yenilgiye rağmen bütçe açığının düşürülmesi için hükümet olarak ekonomi politikasını kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti. Valls ''Cesaret göstermemiz ve Fransa'da başlattığımız reform sürecini sürdürmemiz gerekir'' dedi.

Başbakan Valls aşırı sağın ülkesinde seçimi açık farkla kazanmasının AB'deki kurumların Fransız seçmenin kaygılarını daha fazla göz önüne alması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Le Pen'in partisinin Avrupa Parlamentosu'na 24 parlamenter göndermesi bekleniyor.

İngiltere'de AB ve göçmen karşıtı UKIP önde

Londra ve Kuzey İrlanda dışında şimdiye kadar açıklanan sonuçlara göre, Nigel Farage'ın lideri olduğu UKIP oyların yüzde 28'ini, Başbakan David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti oyların yüzde 24'ünü, Ed Miliband'in genel başkanı olduğu İşçi Partisi yüzde 24'ünü, Yeşiller Partisi yüzde 7'sini, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'in genel başkanı olduğu Liberal Demokrat Parti ise yüzde 6'sını aldı.

Şimdiye kadar açıklanan 62 AP üyesi koltuğundan 23'ünü UKIP, 17'sini Muhafazakâr Parti, 16'sını İşçi Partisi, 1'ini Liberal Demokrat Parti, 5'ini ise diğer siyasi partiler kazandı. Mevcut seçim sonuçlarına göre, Muhafazakârların ve Liberal Demokratların AP'de koltuk kaybetmesi dikkati çekiyor.

Merkel oy kaybetti, ortağı kazandı

Merkel'in partisi AP'de 7 koltuk kaybetti.

Almanya'da da ilk sonuçlara göre Başbakan Merkel'in partisi, AP'deki 42 sandalyesinden yedisini kaybetti. Almanya'da birinci, Merkel’in koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. SPD oy oranını 6,8 puan artırıp yüzde 27,6’ya, milletvekili sayısını da 23’ten 27’ye yükseltti.

Kesin olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı NPD ilk kez milletvekili çıkarma hakkı elde etti. Seçimlere ilk kez katılan avro karşıtı AfD partisi ise yüzde 7’lik oy oranına ulaşarak 7 milletvekili çıkardı.

Hayvanları Koruma Partisi ve Korsanlar Partisi de ilk sonuçlara göre AP’ye birer milletvekili gönderecek.

'Harika bir sonuç'

Almanya'da Merkel'in koalisyon ortağı SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, partisinin seçimlerde oy oranını yaklaşık 6,5 puan artırmasını 'harika bir sonuç' olarak nitelendirdi.

SPD'nin seçimlerde bugüne kadarki en yüksek büyümeyi sağladığını vurgulayan Oppermann, bu başarının Avrupalı sosyal demokratların AB Komisyonu Başkanlığı adayı olan Martin Schulz'un başkan olması için iyi bir fırsat doğurduğunu belirtti.

Danimarka'da aşırı sağın zaferi

Avrupa Parlamentosu seçimlerini muhalefetteki aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) yüzde 26,6 oy ile önde tamamladı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, DF yüzde 26,6 oyla birinci parti oldu. İkinci sırada yer alan koalisyondaki Sosyal Demokrat Parti (S) yüzde 19,1, üçüncü sıradaki liberal parti Venstre (V) ise yüzde 16,7 oy aldı.

Bu sonuçlara göre DF 4, Sosyal Demokrat Parti 3, Venstre 2 sandalye kazanırken, Radikale Venstre, SF, Muhafazakâr Parti ve AB'ye karşı halk hareketi birer parlamenter çıkardı.

Avusturya Halk Partisi kazandı

Avusturya'da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en fazla oyu yüzde 27,3 ile Avusturya Halk Partisi (ÖVP) aldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre hükümetin büyük ortağı Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) yüzde 24,2 ile ikinci oldu. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 20,5 ile üçüncü sırada yer alırken Yeşiller (Grüne) 13,9 ve Liberal Forum (NEOS) 7,6 oranında oy aldı.

Bu sonuçlara ÖVP 5, SPÖ 5, FPÖ 4, Yeşiller 3, NEOS bir parlamenteri Brüksel'e gönderecek.

Seçim sonuçları, geçen seçime göre ÖVP'nin oylarının düştüğünü, aşırı sağcı parti FPÖ'nün oylarının ise iki puan arttığını gösteriyor. Yeşiller ise 2 olan parlamenter sayısını 3'e çıkardı.

Yunanistan 'sol' dedi

Avrupa'nın genelinde aşırı sağ partiler oylarını yükseltirken, Yunanistan'da sol ittifak SYRIZA yüzde 26.5 ile birinci parti oldu.

İktidardaki Yeni Demokrasi yüzde 23.1 alırken, aşırı sağcı Altın Şafak yüzde 9.3 ile sandıktan üçüncü parti olarak çıktı.

SYRIZA lideri Aleksis Çipras seçim sonuçlarının halkın zaferi olduğunu belirterek, solun "tarihi" bir zafer kazandığını ve en yakın zamanda seçim yapılması gerektiğini söyledi.

Macaristan'da hükümet koalisyonu kazandı

Macaristan'da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en fazla oyu yüzde 51.5 ile hükümet koalisyonu Fidesz-KDNP aldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Fidesz-KDNP 12 milletvekili çıkardı.

Aşırı sağcı Jobbik Partisi yüzde 14.7 ile 3, ana muhalefet olan Macar Sosyalist Partisi (MSZP) ise yüzde 11 oy alarak ile 2 milletvekili çıkarmayı başardı.

Hollanda'da seçimin galibi Hıristiyan Demokratlar

Hollanda’da AP seçimlerinin galibi muhalefetteki Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) oldu.

CDA’nın sol liberal Demokratlar 66 (D66) partisinden daha az oy almasına rağmen AP’ye 5 üye gönderme hakkı kazandığı bildirildi. Resmi olmayan seçim sonucuna göre yüzde 15,4 oy alan D66 ile yüzde 13,2 oy alan aşırı sağcı Geert Wilders’in lideri olduğu Özgürlük Partisi (PVV) ise dörder milletvekilliği kazandı.

En fazla üye Almanya'dan

Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından merkezi Strasbourg’da bulunan Avrupa Parlamentosu’nda beş yıl için görev yapacak.

Ülkelerin göndereceği vekil sayıları nüfusları oranında belli oluyor. Toplam 751 sandalyesi olan AP'de en fazla koltuğa 96 üye ile Almanya sahip olacak.

Bu ülkeyi 74 üyeyle Fransa, 73 üyeyle İngiltere ve İtalya izliyor. AP'ye en az üye gönderecek AB ülkeleri ise altı üyeyle Lüksemburg, Malta, Estonya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olacak. Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum