Avrupa petrol piyasası kızışıyor

Avrupa petrol piyasası kızışıyor

Washington’ın 40 yıldır devam eden ihracat kısıtlamalarını kaldırmasının ardından, ilk ABD petrol tankeri Fransa’ya ulaştı.

Üç hafta önce Teksas'tan yola çıkan gemi, çarşamba günü Fransa'nın Fos limanına ulaştı. Düşen petrol fiyatları ve arz fazlasıyla başa çıkmaya çalışan petrol piyasası için ABD'nin Avrupa piyasasına girişi kritik bir hamle oldu.

ABD'li Enterprise Products Partners şirketi, aralık ayında yaptığı açıklamayla, petrol ihracatına başlayacaklarını duyurmuştu. Alıcı Vitor Grup da petrolü İsviçre'deki rafinerilerine göndereceklerini açıklamıştı.

PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Petrol fiyatları, son 18 ayda yüzde 75'e yakın bir düşüş yaşadı. Avrupa petrol pazarı, rekabetin adresi olurken; fiyatları düşüren Suudi Arabistan, geleneksel olarak Rusya'nın müşterisi olan Portekiz'e satış yapmaya başladı.

İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması da, kalabalık Avrupa pazarına yeni bir oyuncu daha kazandırdı. 40 yıllık yokluğun ardından pazardaki eski yerini geri kazanmaya çalışan Tahran, Avrupalı müşterilerine verdiği üretimi artırma ve indirim yapma sözleriyle birlikte Suudi Arabistan'ın pazardaki payını azaltmayı hedefliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.