AT V’den Anlı’ya Ziyaret

AT V’den Anlı’ya Ziyaret

Açık Toplum Vakfı Onursal Başkanı Aryeh Neier, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Anlı’yı ziyaret etti.

DİYARBAKIR - İnsan Hakları İzleme Örgüt Kurucusu ve Açık Toplum Vakfı Onursal Başkanı Aryeh Neier, Açık Toplum Vakfı Genel Sekreteri Gökçe Tüylüoğlu, Program Koordinatöre Özlem Yalçınkaya, Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Boratav ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı’yı ziyaret etti.

Eşbaşkan Anlı’ya, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Cihan Aydın, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe eşlik etti.

Vakfın Genel Sekreteri Gökçe Tüylüoğlu, Açık Toplum Vakfı’nın 70 ülkede çalışmalar yapan bir ağ olduğunu, Türkiye’de ise 2001 yılında kurulduğunu ifade etti. Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki farklı çalışmalarda destekler verdiklerini belirten Tüylüoğlu, kadın çalışmaları, mikro kredi uygulamaları, erken çocukluk eğitimi, dezavantajlı çocuklarla ilgili farklı perspektiflerden yaklaşan sivil toplum örgütlerine destek verdiklerini söyledi.

2001-2014 yılları arasında Türkiye’de ciddi deşiklikler olduğunu belirten Tüylüoğlu, vakıf olarak neler yapmaları gerektiğini, önceliklerin neler olduğunu öğrenmek istediklerini kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı da, Diyarbakır savaşın yaralarını sarma arayışı içerisinde kimi çalışmalarda başarı elde ettiğini söyledi. Hızlı büyüme ve gelişmenin yeni yarattığı sıkıntıların ortaya çıktığını ifade eden Anlı, ulaşım gibi başlıklarda sıkıntıları bulunduğunu söyledi. Kentler bir sınıfsal ayrışmaya doğru gittiğini kaydeden Anlı, şöyle devam etti:

“Ortak kentlilik hukuku, birlikte yaşam hukuku yerine herkes kendi grupları içerisinde hareket etmeyi tercih ediyor. Yoksulluk meselesi artık can alıcı duruma yaklaştı. Kentin en yoksulu ile en zengini arasındaki uçurum çok yüksek oranlarda bu da kimi toplumsal sıkıntılara ciddi bir zemin oluşturuyor. Kadına dönük şiddet, madde bağımlılığında gözle görülür ciddi bir artış var. 1 buçuk yıldır bu sorunlar görünür olmaya başladı ve bir müddet sonra kentte doğal yaşamı tehdit edecek boyutlara gelecek.”

”ANADİL MESELESİ HALEN YASAL PROBLEM”

30 Mart 2014 sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin tüm il sınırlarına hizmet götürme yükümlülüğü altına girdiğine dikkat çeken Anlı, “Artık kırsala da eşit hizmeti sunmak zorundayız. Köye geri dönüşleri teşvik etmek ve insanların kendi bulundukları coğrafyada yaşamalarını temin etmek önemli bir başlıktır, Anadil meselesi son derece önemli bir başlık, maalesef anadilde eğitim Türkiye’de halen yasal bir problem olmaya devam ediyor. Bu konuda kimi adımlar atılmış olsa bile yerel yönetimlerin bu konuda ellerinde güçlü bir imkan yok” şeklinde konuştu. 2015 Ermeni soykırımının 100. yıl dönümü olduğuna dikkat çeken Anlı, bu açıdan hem Diyarbakır’ın, hem coğrafyanın bu konudaki hassasiyeti her geçen gün arttığını dile getirdi.

Açık Toplum Vakfı Onursal Başkanı Aryeh Nejer de Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi çabasına benzer dünyada pek çok örnek bulunduğunu bildirdi. Ruysa’da insan hakları istismarlarına ev sahipliği etmiş ama daha sonra müzeye dönüştürülmüş bir müze olduğunu belirten Nejer, Arjantin’de de işkence yeri olarak kullanılan Deniz Mekanik Okulu’nun şu anda müzeye dönüştürüldüğünü söyledi. Nejer, dünyada da eskiden insan hakları ihlalleri yaşanan mekanların yaşananları anmak için müzeye dönüştürülme eğilimi bulunduğunu bildirdi.

Görüşmenin sonunda Eşbaşkan Anlı, konuklarına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi amblemi olan tablo, Ongözlü Köprü’nün işlendiği tablo ile Diyarbakır Gezi Rehberi armağan etti.

AT V’den Anlı’ya Ziyaret

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.