Astana görüşmeleri gergin başladı

Astana görüşmeleri gergin başladı

Suriye yönetimi ile muhalif komutanları ilk kez aynı masada buluşturan Astana görüşmelerinin ilk gününe karşılıklı suçlamalar damga vurdu.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşen Suriye barış görüşmelerinin ilk günü sona erdi. Rusya, Türkiye ve İran’ın garantörlüğünde başlayan görüşmelerde, Suriye yönetimi ve muhaliflerden gelen açıklamaların ortak noktasını müzakerelere devam etme kararlılığı oluşturdu.

BBC Türkçe’den Rengin Arslan‘ın haberine, ilk kez muhalif komutanlar ile Suriye yönetimini bir araya getiren görüşmeler karşılıklı suçlamalarla başladı. Ancak, söylenen ağır sözler ile gerginliğe karşın, kimse Astana’da bir otelde kurulan görüşme masasını terk etmedi.

Muhalifler yaptıkları açıklamalarda, müzakerelerin başarısız olması halinde savaşmaya devam edeceklerini söylemiş olsalar da, “Eğer müzakereler başarılı olursa, o zaman biz de müzakerelerin yanındayız” sözleri dikkat çekti.

CAFERİ’DEN TÜRKİYE’YE SUÇLAMA

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Başar Caferi de görüşmelere verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, muhalif gruplara yönelik eleştirilerini sürdürdü. Muhalifleri, ‘terörist grupları’ savunmakla suçlayan Caferi, masada gruplar için de aynı ifadeleri kullandı.

Şam’ın içme suyunu elinde bulunduran El Nusra’ya karşı Suriye Ordusu’nun yaptığı operasyonları eleştiren muhalif komutanlara tepki gösteren Caferi, “Onlara göre bu grup terörist değil, ama biz onların Nusra Cephesi olduğunu biliyoruz. Nusra da bu anlaşmanın bir parçası değil. Bu anlaşmanın tarafı olmayan birini savunduğunuz zaman, yanlış tarafta yer alıyorsunuz demektir (…) Terörist bir grubu savunuyorsunuz” dedi.

Bir gazetecinin Türkiye ile ilişkileri sorması üzerine, Caferi, Ankara’yı da “terörist gruplara destek olmak” ile suçladı ve şunları söyledi: “Türkiye silahlı terörist grupların garantörüdür. Çünkü onların işverenlerinden biridir. Astana’ya başarmak için geldik. Astana’daki toplantıyı sabote etmeyi amaçlayan bir manevranın parçası olmayacağız. Bu toplantının baltalanmasının bir parçası olmayacağız.”

HİZBULLAH TARTIŞMASI

Yönetim karşıtı heyetin başkanı Muhammed Alluş ise tartışma yaratan açılış konuşmasında, “Rejimin davet ettiği yabancı milislerin varlığı ve Lübnan Hizbullah’ı ve Irak Hizbullah’ı, kanın dökülmesine katkıda bulunuyor ve bir ateşkes ihtimalini engelliyor” dedi.

Muhaliflerin, basın sözcülerinden Osoma Abu Zayd da, “Adlarına müzakereleri yürüttüğümüz insanlar öldürülmeye devam ediyorsa, müzakerelerin bir önemi yok” ifadesini kullandı.

Türk diplomatlar ise gelinen aşamayı ‘önemli’ olarak değerlendiriyor ve buradan çıkan sonuçlarla Cenevre’de görüşmelerin devam etmesi gerektiğini vurguluyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.