Aspirin: Ne seninle ne de sensiz!

Aspirin: Ne seninle ne de sensiz!

'Her gün bir aspirin' sağlıklı yaşam için sık duyulan bir 'tavsiye'... Ancak Oxford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre kalp krizi ve felci önlemekte etkili olan aspirinin sık kullanımı yılda 3 bin ölüme neden oluyor.

Her gün aspirin kullanmak düşünülenden çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Oxford Üniversitesi’nin yaptığı son araştırmaya göre aspirin kullanmak yılda 3 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Fakat uzmanlar kanama riskine rağmen, daha önce kalp krizi veya felç geçirmiş insanların aspirin kullanmasında fayda olduğunu da söylüyor. Çözüm olarak da kanamayı azaltan başka ilaçlar öneriyorlar.

İngiliz The Telegraph gazetesinde yayınlanan araştırmaya göre, İngiltere’deki yaşlıların yüzde 40’ı kalp krizi ve felç riskini azaltmak için her gün bir aspirin kullanıyor. Oxford Üniversitesi’nden bilim insanlarının araştırmasına göre her gün bir aspirin alan kişilerin ölümcül kanamalarla karşılaşma ihtimali yükseliyor. Hatta 75 yaşından büyük insanlarda bu ihtimal 10 katına kadar yükseliyor. Uzmanlar daha önce kalp krizi veya felç geçirmiş insanların aspirin kullanmaya devam etmesini tavsiye ederken buna karşı kanama ihtimalini azaltan başka ilaçlar da almalarını söylüyor. Ayrıca uzmanlar aspirin kullanmayı birden bırakmanın zararlı olabileceği konusunda uyarıyor.

YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR

Tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan çalışmaya göre yaş ilerledikçe tehlike de ciddi bir şekilde artıyor. Araştırmanın baş yazarı Oxford Uüniversitesi’nde görev yapan Profesör Peter Rothwell aspirinin yılda 20 bin kanama vakasına yol açtığını, bunların 2 bininin de ölümle sonuçlandığını belirtti. Profesör Rothwell, “Tecrübelerimizden açıkça biliyoruz ki aspirin kalp krizi ve felcin yinelenmesini önlemede etkili. Olası kalp krizi ve felç tekrarlarının yüzde 20’sini aspirin önlüyor. Ama yine de her yaş aralığında yılda 3 bin ölüm aspirinin yol açtığı kan sulanması nedeniyle gerçekleşiyor” diye konuştu. Rothwell, kanama riskine rağmen daha önce kalp krizi veya felç geçirmiş insanların aspirin kullanması gerekliliğini vurgularken kanama ihtimalini azaltan başka ilaçlar almalarını söylüyor.

Araştırmaya katılan 3 bin 166 katılımcının hepsi daha önce kalp krizi ya da felç geçiren hastalardan seçildi. 65 yaşın altındaki hastalarda fonksiyon zayıflaması ve ölümcül kanama yüzde 0.5 oranında görülürken bu oran 75-84 yaşları için 1.5, 85 yaş ve üstünde 2.5 oranına yükseldiği görüldü. 10 yıl süresince 75 yaşının üzerindeki hastalarda ölümcül kanamalar daha gençlere göre 6 kat daha fazla görülürken, bu kanamalar 10 kat daha fazla ölüm ya da sakatlığa yol açtı.

Doktorlar ise aspirin kullanmaya başlayacak veya bırakacak insanların önce bir doktora danışmasını tavsiye ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.