Askerlik Kanunu'na 'yetki' rötuşu geliyor

Askerlik Kanunu'na 'yetki' rötuşu geliyor

Askerlik süresini kısaltan, bedelliyi sürekli hale getiren yeni askerlik yasası teklifi bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.

Bayram öncesi Meclis’e gelip jet hızıyla Milli Savunma Komisyonu’ndan geçen yeni askerlik kanunu teklifi muhalefetin eleştirileri üzerine ertelendi. Mutabakatla çıkması istenen 65 maddelik teklifin bu hafta görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANINA YETKİNİN KAPSAMI NETLEŞTİRİLECEK

Teklifte en çok eleştirilen maddelerden biri Cumhurbaşkanına askerlikten muafiyet tanıma yetkisi oldu. AK Parti, daha önce Bakanlar Kurulu yetkisinde olan hükmün sadece yeni sisteme uyarlandığını savunsa da söz konusu yetkinin “somut kriterlere bağlanması, kapsamının netleştirilmesi” için bir değişiklik önergesinin gündeme gelmesi bekleniyor.

KADEMELİ TERHİSE GEREK GÖRÜLMEDİ

Teklifin eleştirilen maddelerinden biri de kanun yürürlüğe girdikten sonra 6 ayını dolduran yaklaşık 130-140 bin askerin terhisinin güvenlik riski doğuracağı iddiası. AK Parti, CHP ve İYİ Parti muhalefet şerhlerinde de yer alan bu konuyu paydaşlarla yeniden görüştü. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, askerin, ordunun güvenliği için sorun olmayacağı kanaatinde olduğunu parti olarak da bu kanaate olumlu yaklaştıklarını söyledi.
Çok sayıda terhisin yaratacağı zaafiyet iddiası gerekçe gösterilerek kademeli terhis gündeme gelmişti. Bu durumda Genel Kurul’da son dakika bir değişiklik olmazsa kanun yürürlüğe girdikten sonra 6 ayını bitiren tüm askerler terhis olacak.

27 YAŞ DÜZENLEMESİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 145 bin olan kontenjanın üstünde başvuru olması durumunda “27 yaşını bitirenlere öncelik tanınır” şeklinde değişiklik yapılması önerisinde bulunmuştu. Bu konunun da tartışıldığı bir değişiklik yapılabileceği belirtiliyor. 65 maddelik teklifin bu hafta görüşülerek yasalaşması bekleniyor. (DUVAR)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.