Arjantin’in ‘son diktatör’üne 20 yıl hapis

Arjantin’in ‘son diktatör’üne 20 yıl hapis

Arjantin’in eski diktatörlerinden Reynaldo Bignone Condor Operasyonu’na katıldığı gerekçesiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

1975 yılında gerçekleştirilen Condor Operasyonu, Latin Amerika’daki cunta yönetimlerine karşı çıkan sol muhalifleri ‘ezmek’ amacıyla Bolivya, Şili, Paraguay ve Uruguay tarafından ortaklaşa düzenlenmişti.

ABD eski başkanı Bill Clinton döneminde CIA’in de katkı koyduğu belgelerle ortaya çıkarılan operasyonda yaklaşık 30 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

88 yaşındaki diktatör, ‘insanlığa karşı suç işlediği’gerekçesiyle 2011’de de müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 2014 yılında ise 30 fabrika işçisinin kaçırılması ve işkence edilmesinden sorumlu tutulmuş ve 23 yıl ceza almıştı.

Arjantin’deki askeri rejimin son lideri Bignone’nin beraber yargılandığı 16 eski askere de 25’er yıl hapis cezası verildi. İki kişi ise suçsuz bulundu.

2013’te başlayan davadan önce, cunta yönetiminde yer alan diktatör Jorge Videla’nın da bulunduğu beş kişi hayatını kaybetmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.