Arakanlılar çamurlu bölgede sıkıştı

Arakanlılar çamurlu bölgede sıkıştı

Myanmar ordusunun katliamlarından kaçan Arakanlı Müslümanlar, muson yağmurları nedeniyle çamura dönen Bangladeş sınırında sıkışıp kaldı.

Arakan'da Myanmar ordusunun desteği ile çok sayıda Müslüman'ın öldürülmesinin ardından evleri yakılan binlerce kişi, muson yağmurları nedeniyle çamur bataklığına dönen Bangladeş sınırında sıkışıp kaldı.

Olayların patlak verdiği geçen haftadan bu yana 60 bine yakın Arakanlı'nın Bangladeş'e sığındığı belirtiliyor.

Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarına uğrayan, Bangladeş sınırında ise katliamlara maruz kalan Arakanlı Müslümanlar, insanlık dışı şartlarda yaşam savaşı veriyor. Avrupa Rohingya Konseyi (ERC), Buthidaung kentinin kuzeyindeki Taung Bazar, Tin May, Kaung Taung, Shidar, Fatiya ve Fansi köylerinden kaçan Arakanlı Müslümanların ordu tarafından dağlık bölgelere sürüldüğü duyuruldu. Ordunun engellemesi yüzünden Arakanlı Müslümanlar, 3 gündür dağlarda sıkışıp kaldı.

Muson yağmurlarının altında uzun bir yürüyüşün ardından Myanmar ile Bangladeş sınırını belirleyen Naf Nehri’ne ulaşanların ise iki seçeneği bulunuyor: Ya Naf Nehri’nin Bengal Körfezi’ne kavuştuğu yerde oluşan haliçi derme çatma gemilerle geçecekler ya da daha kuzeye ilerleyip nehrin sığ kesimlerini ve çevresindeki yağıştan bataklığa dönüşmüş kıyısını geçecekler. Haliçi geçmeye çalışan teknelerin batması sonucu son 3 günde ölenlerin sayısının 46’ya ulaştığı bildiriliyor. Ölenlerden 19’u çocuk, 18’i ise kadın.

Aç ve susuzluk içinde yapılan uzun yolculuğun ardından Bangladeş sınırına ulaşan Arakanlıların çilesi burada da bitmiyor. Bangladeş, sınıra ulaşanların tamamına kapısını açmıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, son 1 haftada sınırı geçenlerin sayısı 58 bin 600’e ulaştı. Sınırdan alınmayanlar ise Naf Nehri ile sınır arasındaki dar bölgede bekliyor. Aşırı yağış nedeniyle bu bölge çamur içinde ve insani yardım ulaştırılamıyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.