AP: IŞİD, Türkiye’den Suriye’ye geçişte üç noktayı kullandı

AP: IŞİD, Türkiye’den Suriye’ye geçişte üç noktayı kullandı

AP haber ajansı, incelediği IŞİD belgeleriyle ilgili bilgileri aktardığı haberinde, örgütün 2013 ve 2014 yılları arasında Türkiye’den Suriye’ye geçişte ağırlıklı olarak kullandığı bölgeleri açıkladı.

ABD merkezli AP haber ajansı, incelediği IŞİD belgeleri ışığında 2013 ve 2014 yılları arasında örgüt üyelerinin Türkiye’den Suriye’ye geçişte ağırlıklı olarak üç noktayı kullandığını, buraların ise Akçakale, Karkamış ve Öncüpınar bölgeleri olduğunu bildirdi.

Bilgiler Suriye merkezli siteden sızdırıldı

BBC Türkçe’nin haberine göre; AP, belgelerin IŞİD tarafından tutulduğunu, bunların Suriye merkezli internet sitesi Zaman al-Wasl tarafından sızdırıldığını ve kendilerinin de bu siteden temin ettiklerini aktardı.

19 geçiş noktası

Ajans, belgelerin Eylül 2013 ve Kasım 2014 arasında Türkiye’den Suriye’ye geçiş yapan IŞİD’lilerle ilgili 4037 belge olduğunu; bu belgelerin 3900’ünde geçiş noktası bilgisinin bulunduğunu, örgütün 19 geçiş noktası kullandığını aktardı.

Akçakale, Karkamış, Öncüpınar

Buna göre IŞİD’liler Türkiye’den geçişte esas olarak üç bölgeyi kullandı. AP haber ajansı, söz konusu belgelerde kayıtları bulunan IŞİD’lilerin 2930’unun Suriye’ye Tel Abyad, Cerablus ve Azez üzerinden girdiğini aktardı. Sınırda bu yerleşimlerin karşısında Akçakale, Karkamış ve Öncüpınar yer alıyor.

Belgelere göre bu kişiler arasında Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Kafkasya ve Güney Asya ülkelerinin vatandaşları yer alıyor.

“Geçişler yasal ve kaçak yollarla”

Belgelerin, örgüt elemanlarının yasal yollardan mı geçiş yaptığına yoksa yakınlardaki kaçak yolları mı kullandığına dair bilgi vermediğini belirten AP, görgü tanıklarının ise bu ikisinin de kullanıldığını söylediğini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.