Anayasa Uzlaşma komisyonu lağvedildi

Anayasa Uzlaşma komisyonu lağvedildi

Yeni anayasa yapmak için mecliste grubu bulunan HDP, CHP, MHP ve AKP'nin eşit temsilinden oluşan "Uzlaşma Komisyonu" 3 toplantısında lağvedildi.

ANKARA - Partilerin ilkelerini ortaya koyduğu toplantıda, CHP'nin "parlamenter sistem dışında herhangi bir sistemi kabul etmeyeceğini" söylemesi üzerine meclis başkanı komisyonu lağvetti.

Yeni anayasa yapım sürecinde HDP, CHP, MHP ve AKP'nin eşit temsilinden oluşan "Anayasa Uzlaşma Komisyonu" 3'üncü toplantısında lağvedildi. Edinilen bilgilere göre komisyonun çalışma ilkelerinin tartışıldığı toplantıda, CHP heyeti, "parlamenter sistem dışında herhangi bir sistemi tartışmayacağını ve bunu bir ilke olarak ortaya koyduğunu" belirtmesi üzerine komisyona başkanlık yapan Meclis Başkanı komisyonu lağvetti.

HDP Komisyon üyesi Garo Paylan, ilkelerin konuşulduğu toplantıda, CHP'nin "parlamenter sistem dışında herhangi bir sistemi tartışmayacağını" belirtmesi üzerine toplantının sonuçsuz kaldığını belirtti. Paylan, "Bizde güçlendirilmiş bir parlamenter sistem yana olduğumuzu söyledi. Ancak herkesin düşüncelerin ortaya koymasını da istiyorduk. En azından AKP'nin başkanlık sisteminin nasıl bir sistem olduğunu duymak istiyorduk" dedi. Paylan, "Ne yazık ki toplantı sonuçsuzkaldı" diye konuştu.

Anayasa Uzlaşma komisyonu yeni yasama döneminde meclisteki partilerin eşit temsili ile oluşturulmuştu. Daha önce de benzer bir deneyim yaşayan komisyon uzun süren müzakereler sonucunda ancak 60 madde üzerinde mutabık kalmıştı. AKP'nin yeni dönemde "anayasa değişikliği için" dile getirdi "Başkanlık sistemi" bir çok çalışmanın önünde engel olarak görülüyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.