'Anayasa Komisyonu’nda uzlaştık'

'Anayasa Komisyonu’nda uzlaştık'

Başbakan Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Bahçeli arasında gerçekleşen görüşme sonrası yapılan açıklamada, Anayasa Komisyonu’nun yeniden faaliyete geçmesi konusunda uzlaştıklarını belirtildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Meclis’teki çoğunluk açısından 4. parti durumunda olan MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli bütçe, iç tüzük ve yeni anayasa konusunda bir araya geldi. Görüşme sonrası AKP Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

Çelik şunları söyledi:

“Anayasa konusunda Sayın Bahçeli de Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya ihtiyacı olduğunu belirtti. Bir yeni anayasa yapılana kadar bu müzakerelerin devam edeceği üzerinde konuştuk.

Bu sebeple Uzlaşma Komisyonu’nun yeniden faaliyete geçmesi konusunda uzlaştık. Meclis’in artık yeni Anayasa gündemi ile çalışmalarını devam ettirmesi gerekir. Türkiye’de temel hak ve hürriyetlerin nasıl garanti altına alınacağı üzerine uzlaşmak üzere tartışılması gerekiyor mekanizmaların.”

“Sadece etiket üzerinden başkanlığı tartışmak verimsiz olacaktır.  Başkanlık sistemi ile bütün bunlar teminat altına alınacaktır. Fakat muhalefetin bize önerdiği parlamenter sistemi de tartışmak ve görmek istiyoruz.

Türkiye’nin yetkin bir parlamenter sistem ile yönetildiğini düşünmüyoruz. Parlamenter sistem geleneğinin karşısındaymış gibi sanki başkanlık üzerinden tartışmalar yürütülüyor. Sayın Bahçeli’ye saygı duyuyoruz. Faaliyete başlayacak olan komisyonda bu konular gündeme gelecektir.”

“Terörle mücadele konusunda Türkiye’nin bütünlüğünü koruma konusunda vazgeçmeyeceğimiz bir alandır. Sayın Bahçeli’ye bu konudaki destekleri için teşekkür ederiz.

AB reform paketi konusunda da bir değerlendirme yapacaklarını açıkladılar.

Görüşmede İç Tüzük konusu da gündeme geldi. Bu çerçevede bakıldığında bu konudaki çalışmaların da kaldığı yerden başlaması konusunda da mutabaka varıldı.”

“Kuşkusuz biz iktidar partisi olarak komisyonun eşit sayıda üyeden oluşması konusunda fikrimizi savunuyoruz. Bu çalışmalar bizim inisiyatifimizde yürümeyecek, Meclis Başkanı’nın bu konudaki takdiri önemli olacaktır. Komisyon kararlarının nasıl alınacağı konusunda kendi içlerinde yapılacak tartışmalar yol gösterici olacaktır. Üyelik konusunda herhangi bir anlaşmazlık yok. ”

“Sayın Bahçeli’nin ve heyetinin bizi karşılaması teşekkür ettiğimiz bir husus. Ancak MHP sözcüsünün yaptığı açıklamada biz kendilerine kamera teklif ettik ama onlar kabul etmedi beyanı doğru değildir. Sadece bir yetkili böyle bir teklifimiz vardı gibisinden bir şeyden bahsetti.”

“Başkanlık sistemi konusunda muhalefetin tavrı etiketleri ve tabelaları tartışmak yerine temel hak ve hürriyetler üzerinden bir tartışma yürütelim. İki tane yetkin model Türkiye’nin önüne gelmiş olacak.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Hitler’e atıfla olumlu bir konuşma yapması düşünülemez. Cumhurbaşkanlığı zaten o konuda bir açıklama yaptı. Bu tamamen bir çarpıtmadır.”

“Biz HDP’yi sürece kattık ama HDP kendisi süreçten çıktı. HDP seçmenine saygımızdan dolayı randevu talep ettik ama Başbakanımıza saygısızlık sonrası iptal ettik. Meclis’teki Uzlaşma Komisyonu’nda bütün partiler eşit şekilde temsil edilmeli tabbi ki. Ama bizim HDP'yi muhatap almamız için tavırlarını gözden geçirmeleri gerekir.

Biz parti kapatmalara karşıyız ama teröre destek verenler bir şekilde bedelini ödemelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.