Altın talebi 4 yılın düşüğünde

Altın talebi 4 yılın düşüğünde

Dünya Altın Konseyi raporuna göre, yatırımcıların 2014’ün ilk çeyreğinde fiziki altın talepleri önemli ölçüde düştü.

Dünya Altın Konseyi’nin yayımladığı Altın Talebi Trendleri raporuna göre, yatırımcıların bu yılın ilk çeyreğindeki fiziki altın alımlarına yönelik talepleri son dört yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yatırımcılar 2014’ün ilk üç ayında fiziki altın alımlarını yüzde 36 azaltarak 283 tona düşürdü. Altın endüstrisinin en yetkili kurumunun internet sitesinde yayımlanan raporda, “İlk çeyrekte altın fiyatlarının düşük seyrinin ve beklentilerin fiyatların düşmeye devam edeceği yönünde olmasının etkisiyle alımlar azaldı.

Yatırımcılar, daha sonraki altın alımları için daha somut işaretler beklemeyi tercih etti” dedi. Konseyin raporunda, “Bazı bölgelerde yatırımcılar ilk çeyrekte daha fazla alım için fiyatların daha da düşmesini bekledi” denildi.

MÜCEVHERDE ARTIŞ OLDU

Altın mücevher talebindeyse artış görüldü. Yatırımcıların altın mücevher alımları geçen yıla göre yüzde 3 artış gösterdi.

Geçen yılın en büyük altın talepçisi Çin, ilk çeyrekte de altın mücevher talebi en yüksek ülke oldu. 2014’ün ilk çeyreğinde merkez bankaları yine en fazla net altın alımı yapan kurumlar oldu.

ALTIN TOPARLANIYOR

Altın fiyatları 2013 yılında yüzde 30’a yakın değer kaybettikten sonra 2014’te biraz toparlanmaya başladı. Yılın ilk üç ayında yüzde yedi değerlendi. Altının değerlenmesinde, jeopolitik gerilimin artmasıyla altının güvenli liman özelliğini geri kazanmasının etkisi oldu.

Altının onsu 1300 doların altında işlem görüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.