Altın Palmiye ödülleri sahiplerini buldu

Altın Palmiye ödülleri sahiplerini buldu

Fransa'da bu yıl 69'uncusu düzenlenen Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü İngiliz yönetmen Ken Loach'ın sosyal sistem eleştirisi filmi "I, Daniel Blake"e verildi.

Fransa'da bu yıl 69'uncusu düzenlenen Cannes Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Ödül töreni, Cannes Festivaller Sarayı'nda gerçekleştirildi. Sinemanın en prestijli ödüllerinden biri olan Altın Palmiye, İngiliz yönetmen Ken Loach'ın sosyal sistem eleştirisi filmi "I, Daniel Blake"e verildi.

Altın Palmiye"yi kazanan Loach, 2006 yılında da "The Wind That Shakes the Barley" isimli filmiyle aynı ödülü almıştı. İşçi sınıfının yönetmeni olarak bilinen Loach böylece, Altın Palmiye'yi iki kez kazanan 9. yönetmen oldu.
Film, İngiltere'deki sosyal yardım sistemini, eşini kaybetmiş orta yaşlı bir marangozun kalp krizi geçirmesiyle birlikte mercek altına alıyor. 

Ödülünü ünlü aktör Mel Gibson'ın elinden alan Loach, "kemer sıkma politikaları için tehlikeli proje" ifadesini kullandı. Loach öte yandan "Umut mesajı vermek zorundayız, başka bir dünyanın mümkün olduğunu söylemek zorundayız" dedi.

Jüri Büyük Ödülü: Sadece Dünyanın Sonu

Festivalde İkincilik sayılan jüri büyük ödülü Kanadalı "dahi çocuk' Xavier Dolan"ın tartışmalı aile dramı, bir oyun uyarlaması olan Sadece Dünyanın Sonu filmine verildi. Üçüncülük sayılan jüri ödülü ise Amerikan usülü "yol filmi" Amerikan Balı'nın oldu.

İranlı yönetmen Asghar Farhadi'nin "Forushande (The Salesman)" isimli filmi en iyi senaryo ödülüne layık görülürken, filmdeki rolüyle Shahab Hosseini en iyi erkek oyuncu oldu. En iyi kadın oyuncu ödülünü ise Filipinli yönetmen Brilliante Mendoza'nın "Ma Rosa" filmindeki rolüyle Jaclyn Jose aldı.

En iyi yönetmen ödülü paylaşıldı

Cannes'da en iyi yönetmen ödülü ise "Graduation" isimli filmi ile Romanyalı yönetmen Cristian Mungiu ve "Personal Shopper" filmiyle Fransalı yönetmen "Olivier Assayas" arasında paylaşıldı.
Altın Palmiye Onur Ödülü ise Fransız aktör Jean-Pierre Leaud'e verildi. Leaud, Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından François Truffaut'un filmlerindeki Antoine Doinel karakterini canlandırmış ve pek çok filmde rol almıştı.

Eleştirmenlerin Haftası'nda gösterilen 7 seçme film arasındaki yarışmada da büyük ödülü alan Fransız filmi Savaş İlan Edildi'nin ardından Türk filmi, Mehmet Can Mertoğlu imzalı Albüm de Fransa Keşif Ödülü aldı.
Uluslararası Eleştirmenler Federasyonu ödülleri ise (FIPRESCI) Alin Taşçıyan başkanlığındaki jüri tarafından yarışmalı bölümde Toni Erdmann, Belirli Bir Bakış bölümünde Romen filmi Köpekler, Eleştirmenlerin Haftası'nda ise Fransız filmi Grave- Mezar'a verildi.

Kazananların listesi ise şöyle;

Jüri Büyük Ödülü - It's Just the End of the World - Xavier Dolan
Jüri Ödülü: American Honey - Andrea Arnold
En İyi Yönetmen: Graduation - Cristian Mungiu ve Personal Shopper- Olivier Assayas
En İyi Senaryo: The Salesman - Asghar Farhadi
En İyi Kadın Oyuncu: Jaclyn Jose 
En İyi Erkek Oyuncu: Shahab Hosseini

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.