Altı yılda dünyada bin 731 trans cinayeti

Altı yılda dünyada bin 731 trans cinayeti

İzmir’de düzenlenen Ayrımcılık Karşıtı Sertifika Programında açıklanan verilere göre, 6 yılda dünyada bin 731 trans cinayeti işlendi.

En çok trans cinayeti Brezilya’da işlenirken, Türkiye 9. sırada yer aldı. Türkiye’de, son 7 senede en az 37 transın öldürüldüğü belirtildi. İstanbul Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans İnterseks (LGBTİ) Dayanışma Derneği, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu, Transevi, Eğitim-Sen ve Konak Kent Konseyi işbirliği ile İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezinde Ayrımcılık Karşıtı Sertifika Programı düzenledi. Derneğin başkanı Ebru Trancı, dernek üyeleri Kıvılcım Arat ve Arif Özsoy’un konuşmacı olarak yer aldığı programda, farklı meslek gruplarından katılımcılar hazır bulundu. İnteraktif şekilde gerçekleşen programda; eğitim, sağlık, ulaşım, hukuka erişim konularında sıkıntı yaşayan LGBTİ bireyler için yapılabilecekler tartışıldı. Programda, trans cinayetlerin sayısal verileri paylaşıldı.

TRANS CİNAYETLERİNİN SAYISAL VERİLERİ

Transgender Europe raporuna göre, 1 Ocak 2008-31 Aralık 2014 tarihleri arasında dünyada bin 731 trans cinayeti kayıtlara geçti. En çok trans cinayeti vakası, 7 yıl içinde 689 cinayet olmak üzere Brezilya’da işlendi. Brezilya’yı sırayla 194 cinayetle Meksika, 108 cinayetle ABD, 85 cinayetle Venezuela, yine 85 cinayetle Kolombiya, 77 cinayetle Honduras, 48 cinayetle Hindistan, 39 cinayetle Guatemala izledi. Türkiye, 7 senede 37 transla listenin 9. sırasında yer aldı.
Rapora göre, öldürülen transların yüzde 65’i seks işçiliği yapıyor ve yüzde 12’si 20 yaşın altındaydı. Öldürülen trans bireylerin yüzde 44’ü 20-29 yaş; yüzde 29’u 30-39 yaş; yüzde 12’si 8-20 yaş; yüzde 11’i 40-49 yaş; yüzde 3’ü 50-59 yaş ve yüzde 1’i 60-69 yaş arasında yer alıyor. Ölüm sebebi belirlenen cinayetlerde; 628 trans ateşli silah, 330’u bıçakla, 183’ü dövülerek, 67’si boğularak, 46’sı taşlanarak, 34’ü parçalara ayrılarak öldürüldü.

İŞ YERLERİNE AYRIMCILIK KARŞITI VİZYON KAZANDIRACAKLAR

Program öncesi açıklama yapan derneğin başkanı Ebru Kırancı, son bir ay içerisinde iki trans kadının öldürüldüğünü, dört trans kadının ağır biçimde darp edildiğini ve ikisinin yoğun bakıma alındığını, bir trans kadının kaçırıldığını ve ardından tecavüze uğradığını söyledi.  Yaşanılan bu olaylarda hiçbirinin failinin ortaya çıkarılmadığını belirten Kırancı, programın amacı hakkında şunları söyledi: “Dezavantajlı grupların sosyal haklara erişirken karşılaştıkları engeli ortadan kaldırabilmenin en temel yolu; profesyonellerin, insan ve trans hakları aktivistleri ile birlikte çalışmasından geçer. Bu nedenle kurumlar için nefret suçu mağduru trans bireylerle nasıl ilgileneceğine dair bir rehber geliştirmek, trans toplumu için önemlidir. Katılımcılar, iş yerlerinde eşitlikçi ortam oluşturarak kapsamayı nasıl uygulayacaklarını araştıracaklar ve bunu nasıl etkileyeceklerine dair uygulamalı strateji yöntemi alacaklardır. Böylece toplumsal yaşamdan tamamen koparılmaya çalışılan translar için alan çalışanlarına ayrımcılık karşıtı vizyon kazandırılmış olacak ve temel haklara erişim önündeki engel kurulan ağlarla aşılmaya çalışılacak.”

İNTERAKTİF PROGRAM

Sertifika programı, İnteraktif Oturum, Yaşanmışlıklar, Genel Bilgi, Transların Durumu, Bize Bir Yasa Lazım, İnteraktif Oturumu 2, Sonuçların Değerlendirilmesi konu başlıkları ile tamamlandı. Programda, trans bireylerin yaşadığı sorun tartışılırken, özellikle sağlık, hukuk ve eğitim alanında engellemeler yaşayan trans bireyler için neler yapılabileceği tartışıldı. Program sonunda, sertifika programına katılan kişilere sertifika töreni yapıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.