Almanya Türkiye'ye yönelik suçlamaları inceleyecek

Almanya Türkiye'ye yönelik suçlamaları inceleyecek

Alman hükümeti Türkiye’nin yasalara aykırı olarak Suriyeli mültecileri ülkelerine gönderdiği yönündeki suçlamaları inceleyeceğini açıkladı.

Federal hükümetin sözcü vekili Georg Streiter, Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) bu yönde Türkiye'ye yönelttiği suçlamaların doğru olup olmadığını onaylayamayacağını ancak konunun inceleneceğini açıkladı.

'Binlerce sığınmacı Türkiye'den Suriye'ye sınırdışı edildi'

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Türkiye'nin güney sınırında geçen haftalarda kitlesel sınırdışı olayları yaşandı. Af Örgütü rakamlar konusunda sadece tahmin yürütülebileceğini ancak binlerce Suriyelinin sınırdışı edildiğinden endişe edildiğini açıkladı. Örgütün Türkiye temsilcisi Marie Lucas aralarında erkek, kadın ve çocukların da bulunduğu 100 kişilik gruplar halinde sığınmacının Türkiye'den Suriye'ye sınırdışı edildiğini söyledi. Lucas, “Bu uygulama uluslararası hukukun çiğnenmesidir. Türkiye sığınmacılara korunma imkanı sunmadıkça ve insan haklarını çiğnediği sürece AB'nin korunmaya ihtiyacı bulunan bu insanları otomatikman Türkiye'ye sınırdışı etmemesi, Türkiye'yi bu insanlar için güvenli ülke olarak görmemesi gerekir” diye konuştu.

Sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmesi işlemleri 4 Nisan'da başlıyor

Alman İçişleri Bakanlığı 4 Nisan pazartesi gününden itibaren AB ile Türkiye arasında varılan sığınmacı anlaşması uyarınca sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmesine başlanacağından yola çıktıklarını bildirdi. Uygulama sırasında yardımcı olmak üzere Almanya 150 kadar uzman ile 200 federal polis memurunu görevlendirdi. Ancak ihtiyaca göre bu sayıların değişebileceği de belirtildi.

'Sığınmacılara güvenlik garantisi sağlanmalı'

Bu arada BM de sığınmacıların şu an itibarıyla Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilmesi planlarına karşı çıkıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Melissa Fleming Cenevre'de yaptığı açıklamada, BM ile Türkiye arasında varılan anlaşma uygulamaya geçirilmeden önce sığınmacılara güvenlik garantisi sağlanması gerektiğini vurguladı. Her iki ülkede de bu konuda eksiklikler olduğuna dikkat çeken Fleming “Burada önemli olan Türkiye'deki sığınmacıların uluslararası korunma altına alınması ve sınırdışı uygulamalarından korunmasıdır” şeklinde ifadeler kullandı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye'nin ülkedeki sığınmacıları Afganistan, İran ya da Irak'a sınırdışı etmesinden endişe ettiklerini de bildirmişti. BM verilerine göre şu an Yunanistan'da 51 bin sığınmacı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.