Almanya Türkiye'ye kalkan oldu!

Almanya Türkiye'ye kalkan oldu!

Cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten referandum sonrası Avrupa’dan Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrıları yükselirken, Almanya’dan farklı bir çıkış geldi.

Birliğin itici gücü olan Almanya’nın Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, müzakereleri durdurmaya ‘kesinlikle’ karşı olduklarını açıkladı.

Gabriel, böyle bir adımın terk etki yaratacağını belirterek, “Alman hükümeti katılım görüşmelerini durdurmaya kesinlikle karşı. Bu, tamamen yanlış bir tepki olur” dedi. Alman bakan, Türkiye’yle üyelik müzakerelerinde yeni yöntemler aranmasını önerdi.

AVUSTURYA’YA TEPKİ

Malta’da Türkiye’nin ele alınacağı AB Dışişleri Bakanlar Zirvesi’ne girişte konuşan Gabriel, kendisinden hemen önce Türkiye’yle müzakerelere son verilmesi çağrısı yapan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’a da tepki gösterdi. Gabriel, “‘Türkiye’yle artık muhatap olmak istemiyoruz’ diyerek ülkeleri içinde alkış toplamak isteyenlerin sözleri Türkiye hiçbir şeyi değiştirmeyecektir” diye konuştu.

‘NEDEN RUSYA’YA İTELİM?

Türkiye’nin Rusya’ya yakınlaşma yönünde adım atmasının AB’nin çıkarına olmadığını belirten Alman bakan, Türkiye’nin 1980 darbesi sonrasında NATO’dan çıkarılmadığına dikkat çekerek, “Neden şimdi Türkiye’yi Rusya’ya yakınlaştırma yönünde bir atalım?” dedi.

‘AYDINLARA VİZE’ ÖNERDİ

Gabriel, Türkiye’de demokratikleşmeden yana olan aydınlara vize kolaylığı önerisini de yineledi. Alman bakan, gazeteci, sanatçı ve sivil toplum örgütü üyeleri gibi aydınların ‘yüzüstü bırakılmaması gerektiğini’ savundu. Gabriel, “Entellektüleller, sanatçılar, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları için neden vize muafiyeti getirmiyoruz? Yani herkes için değil ama, Türkiye’nin referandumda karşı oy kullanan ve demokratik olmayı hedefleyen kesimine. Ben onları hayal kırıklığına uğratmamamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

AB BÖLÜNDÜ

Avrupa Birliği’nin bir ülkeyle müzakereleri askıya alması için 28 üyenin oybirliği gerekiyor. Referandum ve sonuçlarına ilişkin tartışmalar sonrası özellikle Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye konusunda bu yöndeki çağrılar artsa da, özellikle Almanya’nın karşı çıktığı bir kararın nihai görüşmeler sonucunda alınabilmesi zor görünüyor. Diğer yandan, Almanya’nın geleneksel müttefikleri olan Hollanda ve Lüksemburg da Türkiye konusunda yeni bir yöntem arama çağrısı yapmış durumda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.