Almanya Türkiye'nin tank modernizasyonunu durdurdu

Almanya Türkiye'nin tank modernizasyonunu durdurdu

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'nin elindeki Leopard tanklarının modernizasyonunu askıya aldıklarını açıkladı.

Almanya’da hükümet Türkiye’deki Leopard tanklarının modernizasyonu projesini askıya aldı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Der Spiegel’e yaptığı açıklamada, hükümetin Suriye’nin kuzeyindeki durumdan dolayı “çok kaygılı” olduğunu söyledi.

EKİPMAN GÖNDERMEYECEKLER

Gabriel, mevcut koşullar altında askeri çatışmaların yaşandığı bölgelere askeri ekipman gönderemeyeceklerinin açık olduğunu da ifade etti. Merkel ile SPD’li Gabriel, Leopard tank satışının akıbetiyle ilgili nihai kararın, CDU ile SPD’nin kuracağı yeni ‘büyük koalisyon’ hükümetine kalması konusunda uzlaştı. Der Spiegel dergisi tarafından geçilen haber göre Muhafazakar Parti adına Başbakan Angela Merkel ve Sosyal Demokratlar adına Dışişleri Bakanı koalisyon görüşmelerinde bir uzlaşmaya varılmadan tank modernizasyonu projesini onaylamama kararı aldı.

Almanya’nın Türkiye’ye yönelik Leopard 1 tanklarının ihracatı ilk olarak 35 sene önce başladı. Almanya Türkiye’ye ilk olarak 1982 ile 1984 yılları arasında 71 adet, 1990 ile 1993 yılları arasında ise 320 adet daha Leopard 1 model tank sattı. Bu yıl tankların Rheinmetal şirketi tarafından modernize edilmesi için bir anlaşmaya varılmıştı. 2017 yılının bahar aylarından beri Türkiye projenin yürürlüğe girmesi beklentisi içindeydi.

TANK ANLAŞMASINDA DENİZ YÜCEL PAZARLIĞI İDDİASI

Öte yandan, Leopard 2 tanklarının Afrin’deki operasyonda kullanıldığına ilişkin fotoğraflar Alman basınına da yansıdı. Alman hükümetinden pazartesi günü konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Tankların operasyonda kullanıldığına dair bilgimiz yok” denildi. Ancak bu açıklama muhalefet partilerini tatmin etmedi. Muhalefetteki Sol Parti ve Yeşiller, Türkiye’ye silah ihracatının durdurulmasını ve Alman tanklarının “Suriye’de Kürtlere karşı kullanılmasının engellenmesini” talep etti. Der Spiegel, bundan üç gün önce (22 Ocak) yaptığı haberde Leopard 2 tanklarının modernizasyonu anlaşmasının 11 aydır hakkında  iddianame olmadığı halde tutuklu bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in serbest bırakılması için Türkiye tarafından pazarlık kozu olarak kullanıldığını iddia etti. Sigmar Gabriel iddiaları reddetmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.