Almanya Meclisi 'soykırım tasarısını' oylayacak

Almanya Meclisi 'soykırım tasarısını' oylayacak

1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren tasarı bugün Almanya Federal Meclisi'nde (Bundestag) oylanacak.

Koalisyon hükümetini oluşturan Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan tasarının onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Tasarı, "1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlığını taşıyor.

Almanya'da, 1915 olayları tasarıda ilk kez resmen "soykırım" olarak nitelendiriliyor.

Alman Der Tagesspiegel gazetesi; Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in Federal Meclis'teki oylamaya katılmayacaklarını yazdı.

Hükümet geçen yıl oylamayı engellemişti

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 1915 olaylarının 100. yıldönümü olan geçen sene yaptığı konuşmada "soykırım" ifadesini kullanmıştı.

Konu Almanya Meclisi'nde de tartışılmış, hükümet, muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin "soykırm tasarısını" Genel Kurul'da oylatma çabalarını engellemişti.

İngiliz Financial Times gazetesi zamanla, iktidardaki Hristiyan Birlik partilerinden (CDU/CSU) bazı milletvekillerinin farklı bir tutum takınması ve Papa dahil birçok kişiden ve ülkeden gelen "soykırım deklarasyonlarının" etkili olması sonucu, Almanya hükümetinin geçen yıl, tasarının Federal Meclis'te oylanmasının önünde geçemeyeceğini sonucuna vardığını yazdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.