Almanya İncirlik'e resmen alternatif arıyor

Almanya İncirlik'e resmen alternatif arıyor

Almanya, Türkiye'yle gerilim nedeniyle İncirlik'teki askerlerini çekmeyi planlıyor. Federal hükümetin bir soru önergesine yanıtında, Berlin'in sekiz yeni üs belirlediği ortaya çıktı.

Ankara-Berlin hattındaki gerilim sürerken, Almanya’nın askerlerinin konuşlanması için İncirlik Üssü’ne alternatif aradığı ve sekiz farklı ülkede askeri üs belirlediği ortaya çıktı. Die Welt gazetesinin Sol Parti’nin soru önergesine federal hükümetten gelen yanıta dayandırdığı habere göre, Almanya askerlerinin konuşlanması için Kuveyt, Ürdün ve Kıbrıs’ta üsler belirledi.

‘ZİYARET YAPILDI AMA RESMİ GÖRÜŞME YOK’

Alman hükümeti soru önergesine yanıtında, ‘üslerin askeri amaçlara uygun olup olmadığının araştırılması amacıyla bu ülkelere ziyaretler yapıldığını, askerlerin bu üslere muhtemel konuşlandırılması konusundaysa herhangi bir görüşme gerçekleşmediğini açıkladı. Kıbrıs’taki üslerin Akrotiri ve Paphos adlı üsler olduğu da belirtildi.

Sol Parti’nin dış politika sözcüsü ve soru önergesini hazırlayan Jan van Aken ise duruma tepki gösterdi. Die Welt’e konuşan van Aken, “Görünen o ki federal hükümetin Alman askerlerini İncirlik Üssü’nden başka bir yere sevk etme gibi bir amacı bulunmamakta. Zira federal hükümet asker konuşlandırma konusunda olası başka ülkelerle görüşmede bile bulunmamıştır” dedi.

ALMANYA NEDEN ALTERNATİF ARTIYOR?

Almanya’yla İncirlik gerilimi, ülkenin geçen yıl Ermeni soykırımını kabul etmesi donrası başlamış, Ankara bu karara tepki olarak Alman vekillerin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaretine izin vermemişti. Berlin Alman Tornado keşif uçaklarını çekme tehdidinde bulunurken, gerginlik ancak birkaç ay sonra giderilebilmişti. O dönemden bu yana hiçbir Alman vekilin İncirlik Üssü’ne ayak basmasına izin verilmezken, referandum kampanyaları ve Nazi gerilimi nedeniyle bazı Alman politikacılar askerlerin İncirlik’ten çekilmesini talep etmişti.

IŞİD ile mücedele eden uluslararası terörle mücadele koalisyonu çatısı altında yaklaşık 270 kadar Alman askeri Konya ve İncirlik’teki askeri hava üslerinde görev yapıyor. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.