Almanya 'imam ajanlar' soruşturmasını genişletti

Almanya 'imam ajanlar' soruşturmasını genişletti

Almanya'yla Türkiye arasında kriz yaratan 'Diyanet'in ajan imamları' soruşturması bir eyalete daha sıçradı.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı imamların Almanya’da Fethullah Gülen yapılanmasına yakın isimleri Ankara’ya bildirdiği iddialarına ilişkin kriz derinleşiyor. Alman güvenlik birimleri, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin ardından Aşağı Saksonya Eyalet Teşkilatı’nda da soruşturma başlattı. Soruşturmanın, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in hafta içindeki Ankara ziyaretinden hemen sonra başlatılması dikkat çekti.

‘TÜRKİYE TARAFINDAN KONTROL EDİLEMEZ’

Soruşturmanın sıçradığı Aşağı Saksonya’daki DİTİB Teşkilatı’nın Genel Başkanı Yılmaz Kılıç iddiayı doğruladı. Kılıç, “Böyle bir şüphenin olduğu bana dün akşam bildirildi” dedi.  Deutsche Welle’nin haberine göre, Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil ise Türkiye’den gönderilen bir imamın DİTİB Aşağı Saksonya Teşkilatı yönetimine seçilmesini eleştirdi. Weil, ‘DİTİB Teşkilatı’nın yapısının Türkiye tarafından kontrol edilmesinin eyalet hükümeti tarafından kabul edilemeyeceğini’ vurgulayarak, DİTİB Aşağı Saksonya Teşkilatı’yla işbirliği koşulunun, ‘Türk devletine mesafe’ olduğunu kaydetti.

İKİ HAFTALIK MÜHLET

Soruşturmanın ilk başlatıldığı Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti de DİTİB’e iki hafta süre verdi. Eyaletin Yeşiller Partili Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, DİTİB’den casusluk suçlamaları hakkında iki hafta içinde açıklama yapmasını istedi. Löhrmann, suçlamaların doğruluk derecesi aydınlığa kavuşuncaya kadar okullardaki İslam din derslerinin zarar görmemesi için DİTİB’den din dersi çalışmalarına ara vermesini de istedi.

DİTİB: SADECE 10-15 GÜLENCİ BİLDİRİLDİ

DİTİB ise konuyla ilgili iç soruşturmasını tamamlamış görünüyor. Kurumun Dış İlişkiler Başkanı Zekeriya Altuğ, soruşturmanın sonucunun birkaç gün içinde açıklanacağını söyleyerek, DİTİB’e bağlı imamların ’10-15 vakada Gülen yapılanmasına yakın kişileri Ankara’ya bildirdiğini’ kaydetti. Altuğ, Almanya’da DİTİB’e bağlı 900 cemaatin bulunduğunu hatırlatarak ‘bu rakamın düşük olduğunu’ savundu. Almanya’nın suçlamalarını reddeden Altuğ, ‘DİTİB’in kurulduğu günden beri siyasi açıdan tarafsız olduğunu’ söyledi.

ALMANYA NEDEN TEPKİLİ?

Almanya, ülkedeki imamların Türkiye tarafından kontrol edilme ihtimalini casusluk ve içişlerine karışma olarak yorumluyor. Son olarak, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Türkiye’deki iç gerginliklerin Almanya’ya taşınmasına müsamaha gösterilmeyeceğini söylemişti. Passauer Neue Presse’ye konuşan Alman bakan, “Türkiye’de hükümetle Gülen hareketi arasındaki iç siyasi çatışmanın Almanya’ya taşınmasını istemiyoruz. Almanya’da şiddete, casusluk ya da gözetlemeye müsamaha etmeyeceğiz” demişti. (Deutsche Welle)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum