Almanya İçişleri Bakanlığı: Bu yıl 256 Irak vatandaşı sınır dışı edildi

Almanya İçişleri Bakanlığı: Bu yıl 256 Irak vatandaşı sınır dışı edildi

Alman hükümeti bu yılın başından bu yana Kürdistan Bölgesi ve Irak vatandaşı 256 sığınmacıyı sınır dışı etti.

Rûdaw TV’de Hêmin Abdullah’ın sunduğu “Diaspora Saati İle” programına katılan Rûdaw muhabiri Zinar Şino, Almanya’da bulunan Kürdistan ve Iraklı göçmenlerin durumu hakkında Alman İçişleri Bakanlığı sözcüsüne yönelttiği soruları ve aldığı yanıtları anlattı.

Berlin ile Bağdat arasında göçmenlerin iadesi hakkında herhangi bir anlaşma yapılmadığını belirten İçişleri Bakanlığı sözcüsü, aynı şekilde Avrupa Birliği düzeyinde de Irak ile böyle bir anlaşmanın bulunmadığını söyledi.

Almanya uzun zamandır ülkesinde kalma şansı olmayanları Irak’a iade etmek istediğini aktaran muhabirimiz, Almanya içerisinde göçmenlerle ilgili hükümete yönelik çok fazla eleştiri geldiğinin altını çizdi.

Almanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yılın başından 30 Haziran 2023'e kadar 31 bin Irak vatandaşı Almanya'ya iltica talebinde bulundu ancak bunların 28 bini reddedildi.

Bakanlık sözcüsü, bu yılın ilk altı ayında 256 Irak vatandaşının sınır dışı edildiğini belirtti. Sözcü, bunlardan 42'sinin Irak'a geri gönderildiğini, diğerlerinin ise başka ülkelerde parmak izleri olduğu için o ülkelere geri gönderildiklerini belirtti.

Diğer AB ülkeleri gibi Almanya da Iraklılara ve Ortadoğu’dan gelen göçmenlere “kimseyi kabul etmiyoruz, boşuna göç ile hayatınızı tehlikeye atmayı” mesajı veriyor.

Öte yandan Bavyera İçişleri Bakanlığı da göçmenler konusunda Rûdaw muhabirine bilgi verdi.

Bakanlık, bu yılın ilk yarısında aralarında Irak vatandaşlarının da bulunduğu 493 göçmenin bölgeyi terk ettiğini bildirdi ancak hangi ülkeye gittikleri hakkında bilgi vermedi.

Bakanlık ayrıca bölgede 5 bin 282 Irak vatandaşının kayıtlı olduğunu ve bunlardan ülkeyi terk etmelerinin istendiğini aktardı.

Alman hükümeti ülkeyi terk etmesi gerekenleri iki kategoriye ayırıyor; diğer ülkelerle varılan anlaşma kapsamına gelen göçmenler Almanya'yı serbestçe terk edebiliyor. İltica talebi reddedilenlere de kendi ülkelerine dönmeleri için yardım ediliyor.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino ilticası kabul edilmeyen 31 bin Iraklıyı zorla geri gönderme konusunda bir herhangi bir anlaşma bulunmadığını söyledi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.