Alman uzmanlar: Facia önlenebilirdi

Alman uzmanlar: Facia önlenebilirdi

Türkiye'deki madenlerde görev yapan Alman uzmanlar, erken uyarı sisteminin olması halinde Soma'daki facianın önlenebileceğini belirtti.

Avrupa'da en fazla kömür üreten ülke olan Almanya'daki madencilik uzmanlarına göre, erken uyarı sistemi bulunsaydı Soma’daki facia hiç yaşanmayabilirdi. 

Zonguldak'taki madenlerde de görev yapmış olan Alman maden ocakları güvenliği uzmanı Günther Apel, teknik açıdan güvenli tesislerde bulunan erken uyarı sistemlerinin Soma'daki madende olmadığına dikkat çekti. 

Apel, güvenlik açısından iyi donatılmış maden ocaklarında bu tür kazaları uygun sensörler aracılığıyla tespit etmenin ve önüne geçmenin mümkün olduğunu söyledi. 

Alman uzman, Türkiye'de genel olarak kullanılan kömür çıkartma tekniğinin eskimiş ve basit olduğuna da vurgu yaptı. 

Madenlerde acil durum planının önceden hazırlanmasının da çok önemli olduğunun altı çizildi. 

Türkiye'de madenlerde iş güvenliğinin artırılması yönünde çalışmalar yapan bir diğer Alman uzman Matthias Sentzel Soma'daki madende yangından korunma önlemlerinin yetersiz olduğu görüşünde. Alman uzman, madenlerde böylesine ağır kazalar meydana geldiğinde, “’bunu düşünmemiştik' demeniz mümkün değil” dedi. 

Sentzel, "Soma'da çok iyi bir acil eylem planı olsaydı, sanırım kazanın sonucu bu kadar ağır olmazdı" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.