Alman IŞİD'ci Linda: Seni aptal, niçin buraya geldin ki?

Alman IŞİD'ci Linda: Seni aptal, niçin buraya geldin ki?

15 yaşındayken Almanya'dan Irak'a kaçıp IŞİD'e katılan Linda Wenzel, Bağdat'ta tutulduğu hapishaneden bir röportaj verdi.

15 yaşındayken Türkiye üzerinden sınırı geçerek IŞİD’e katılan ve Musul operasyonunda yakalanan Alman vatandaşı Linda Wenzel, mahkemeye çıkarılmayı beklediği Bağdat cezaevinde annesi ve kız kardeşiyle görüştü. Linda, Alman medyasıyla söyleşisindeyse, Irak’a kaçtıktan kısa süre sonra kendi kendisine “Seni aptal, niçin buraya geldin ki?” diye sorduğunu anlattı.

Linda, Saksonya’nın Pulsnitz kentindeki okulunda sınıf üçüncüsü olmasına rağmen mutsuz hissettiğini ve ‘yeni bir hayat’ istediğini söyledi. Facebook üzerinden bir erkekle tanışıp İslam dinini seçtiğini söyleyen Linda, bir gün evlerinin mutfak masasına “Pazar akşam üzeri 4’te döneceğim” yazılı bir not bırakarak Almanya’yı terk etmiş. Sosyal medyada kendisine ‘çok güzel bir hayatın gösterildiğini, erkekler, eşleri ve çocuklarının parklarda birarada gezip birlikte ekmek yaptığı görüntüler izlediğini’ söyleyen Linda, o dönem hissettikleri konusunda “Başka bir dünya gibiydi”diyor.

Ancak Türkiye üzerinden Suriye’ye, oradan da Irak’a geçtikten sonra kendisini başka kadınlarla bir evde kapalı halde, etraflarında sürekli bomba sesleriyle bulduğunu anlattı. Linda, kendi kendisine “Seni aptal, niçin buraya geldin ki?” diye sorduğunu söyledi. Söyleşiye katılan annesi ise “Ama bu konuda konuşabilirdik” deyince ona, “Seninle konuşmak mümkün değildi. İslam’ı seçmemi kabul etmezdin” dedi.

linda1.jpg

HAKKINDAKİ KANITLAR NE?

Linda’nın önümüzdeki ay Bağdat’ta mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Alman yetkililer bugün 17 yaşındaki çocuğun ülkesine dönmesinden yana olduklarını söylese de, Irak ile Almanya arasında bir iade anlaşması yok. Irak Başbakanı Haydar Abadi ise yakalandığı eylül ayında, Linda’nın idam cezası alabileceğini söylemişti.

The Guardian gazetesinin haberine göreyse, Linda’nın şiddet eylemlerine katıldığına dair bir kanıt bulunmuyor. Linda’nın, kocasının evlenmelerinden beş ay sonra ölmesinin ardından, IŞİD’in ‘ahlak polisi’nde yer aldığı, bu birliğin IŞİD kurallarına uygun giyinmeyen kadınları kırbaçladığı biliniyor.

Kocası öldükten sonra annesine attığı şu mesaj da Linda hakkındaki kanıtlar arasında: “Sizim yüzünüzden öldü çünkü sizin vergileriniz buradaki bombaların parasını ödüyor.” Çocuk IŞİD’ci aynı zamanda, geçen yıl Berlin’de bir Noel pazarına kamyonla girerek 12 kişinin ölümüne yol açan Anis Amiri’ye de övgü düzmüştü.

‘KIRMIZI HALI SERMEYECEĞİZ AMA İDAM CEZASI ALMAMALI’

Hal böyleyken, Linda gibi Avrupa kökenli IŞİD’lilerin durumu tartışma konusu olmaya devam ediyor. Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan bir Alman güvenlik yetkilisi, Linda gibi gönüllü olarak IŞİD’e katılan bu kişilerin ülkelerine dönmesi için ‘kırmızı halı sermeyeceklerini’, döndüklerinde selefi gruplara yeniden katılabileceklerini söyledi. Ancak yetkili, idam cezası almaları halinde devreye girmeyi planladıklarını da ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.