Alman Başbakan Yardımcısı: Avrupa Türkiye'ye şantaj yaptırmamalı

Alman Başbakan Yardımcısı: Avrupa Türkiye'ye şantaj yaptırmamalı

Alman Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Avrupa'nın Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi konusundaki görüşmelerde Avrupa'nın kendisini Türkiye'nin şantajına maruz bırakmaması gerektiğini söyledi.

Vize serbestisi, Avrupa'ya yönelen göçün durdurulmasında oynadığı rol karşılığında Türkiye'ye verilecek bir ödül olarak görülüyordu. Ancak 'terörle mücadele yasası'ndaki değişiklik tartışması nedeniyle vize serbestisi gecikti.

Gabrial "Vizesiz seyahat olup olmayacağı Türkiye'ye bağlı" dedi.

Gabriel Türkiye'nin "ölüm cezasının geri getirilmesi yönünde adımlar atarak" Avrupa'dan kendisini uzaklaştırdığını ve ölüm cezasının "AB'nin temel haklar şartının açık bir ihlali olduğnu" söyledi.

Temel Haklar Şartı'nın AB'nin "hayati önemdeki bir parçası" olduğunu vurgulayan Gabriel, Türkiye AB'nin bir parçası olarak kalmak istiyorsa bunun kabul edilmesi ve uygulanması gerektiğini belirtti.

'Şantaja maruz kalmamalıyız'

Gabriel "Bu standartları uygulamak ya da daha da kötüleştirmek Türkiye'ye bağlı" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa'nın Türklere vize serbestisi sözünü yerine getirmemesi durumunda, Türkiye'nin AB'yle yapılan göç anlaşmasından çekilebileceğini söylemişti.

Gabriel ise "Vize serbestisi olup olmayacağı Türkiye'ye bağlı. Almanya ve Avrupa hiçbir koşulda şantaja maruz kalmamalı" dedi. Alman Başbakan Lardımcısı ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln'deki gösteriye video bağlantısıyla konuşmasının yasaklanmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Yasak nediyle, Türkiye'deki Alman Maslahatguzarı'nın Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.