Alkol yasağına karşı 'renkler' dile geldi!

Alkol yasağına karşı 'renkler' dile geldi!

Gece 22.00'den sonra içki satışının yasaklanmasının ardından şimdi de içki satan bayilerde içki firmalarının isimlerinin olduğu tabelalar sökülüyor. Yeni tabelalarda isim yer almıyor. Ancak alkol satışı yapan bayilerin kendilerini belli etmesi için 'renk

Geçen yıl Haziran ayında saat 22.00’den sonra alkol satışlarının yasaklanmasının ardından, aynı yasada tabela değişimleri için tanınan 1 yıllık süre de 11 Haziran’da doluyor. Yaklaşık 250 bin esnafı ilgilendiren yasa ile ilgili çalışmalara başlanırken, bazı TEKEL bayilerinde alkollü içecek firmalarının tabelaları değiştirildi. Yasa öncesi restoran ve TEKEL bayilerinde alkollü içecek firmalarının kabartmalı isimlerinin olduğu tabelalar yer alırken, değişikle beraber firmanın ismi ve kabartmaları söküldü. Bazı tekel bayilerinde yeni takılan tabelalarda alkollü içecek firmalarının tabelalarda kullandığı renkler ve bazı çizgiler ise yerini korudu.

İÇERİSİ GÖZÜKMÜYOR

Hürriyet gazetesinden Burak Coşan'ın haberine göre, getirilen yasaklar sonrası zor bir dönemden geçtiklerini ifade eden ve Aksaray’da TEKEL bayi işleten Müslüm Bozkaya, 22.00’den sonra alkol satışının yasaklanmasının ardından tabelaların değişiminin ikinci bir darbe olduğunu söyledi. Mağazaların içinin görünmemesi için camlarına koyu renk film kaplattırıldığını belirten Bozkaya, “TEKEL bayisi işletiyorum ama dükkânımın içinin görünmesi yasak. İçi gözükmeyen bir yere kimse girmek istemiyor. Şimdi de tabelaları kaldırıyorlar. Ne olduğu belli olmayan bir yer olacak. İçeride ne olduğu belli değil. Dışarıdan bakıldığında da ne olduğu anlaşılmayacak. Geçen yıldan bu yana satışlarımız yüzde 50 düştü. Artık nasıl satış yaparız bilemiyorum” dedi.
22 yıldır TEKEL bayisi işlettiğini belirten Yusuf Deniz de uygulamadan şikâyetçi. Ardı ardına gelen yasaklarla ödemelerde zorluk yaşadığını söyleyen Deniz, “Başımıza tabela belası çıktı. Bunun için para ödeseydik kaldıramazdık. İçki firmaları tabelalarımızı yeniledi. Ancak turistler dahi mağazaya girmek istemiyor. Alkollü içecek firmaları dünyaca ünlü markalar olduğu için tabelalarımızda onların isimlerini görüp alışverişlerini bizden yaparlardı. Şimdi kendi müşterilerimiz bile girerken çekiniyor. Camlardaki koyu filmlerin bunda etkisi büyük” ifadelerini kullandı.

200 BİN TL’YE KADAR CEZA VAR

11 Haziran 2013 günü yürürlüğe giren ve gece 22.00’den sonra içki satışını yasaklayan 6487 Sayılı Kanun’da, ”Alkollü içkilerin reklamı ve tanıtımı yapılamaz. İçki satışı yapılan yerlerin tabelaları, bir yıl içinde buna uygun hale getirilir” hükmü bulunuyor. 11 Haziran 2014’e kadar yasağa uymayan işletmelere 5-200 bin lira arasında ceza verilecek. Düzenlemeye göre market, büfe, bakkal, lokanta gibi alkol satılan yerlerin, iç ve dış mekanlarında bulunan ve içki reklamı olan tabelalar kaldırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.