Alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle taraflara uyarı

Alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle taraflara uyarı

Uzmanlar, son dönemde artan e-ticaret alışverişlerinde IBAN üzerinden ödemelerin banka hesaplarına yönlendirilmesinin, hem tüketiciler hem de işletmeler açısından beraberinde getirebileceği risklere dikkat çekiyor.

Uzmanlar, son dönemde yaygınlaşan ödemelerin IBAN üzerinden yapılmasının, tüketiciler ve işletmeler açısından riskler taşıdığı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Spectrum Denetim, Danışmalık, Yeminli Mali Müşavirlik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay İnci, bazı işletmelerin müşterilerini IBAN vererek banka hesaplarına yönlendirdiğini ve bu sayede hem banka komisyonundan hem de vergiden kaçmayı amaçladığını belirtti.

İnci'ye göre, bu uygulama vergi kaçırma riskini beraberinde getiriyor ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dikkatle izleniyor. İşletmelerin vergi kaçırmak amacıyla kullanılan hesapları da denetleniyor.

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük ise bu ödemelerin tüketiciler açısından riskli olduğunu vurguluyor. Ödeme yapılan şahsi hesap numarasının kime ait olduğunun bilinmemesi, tüketicileri hukuki açıdan mağdur edebiliyor.

Küçük, IBAN üzerinden yapılan ödemelerde açıklama kısmına ödemenin hangi hizmet için yapıldığının yazılmasının önemine dikkat çekiyor. Açıklamanın, olası uyuşmazlıklarda kanıt niteliği taşıdığını belirtiyor.

Tüketiciler ve işletmeler, bu ödeme yöntemini kullanırken dikkatli olmalı ve ödemelerin kanıtlanabilir şekilde yapılmasını sağlamalıdır.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.