Akdoğan, HDP’ye yapılan polis baskınını sordu

Akdoğan, HDP’ye yapılan polis baskınını sordu

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Yüksekova’da devam eden sokağa çıkma yasağını protesto eden gruba yapılan müdahaleyi ve polisin HDP il binasına yaptığı baskını TBMM'ye taşıdı.

YÜKSEKOVA HABER

Hakkari - HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasağını protesto etmek isteyen gruba yönelik polis müdahalesi ve müdahalenin ardından polisin HDP il binasına yaptığı baskın ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemi ile bir soru önergesi verdi.

Önergesinde; Hakkari’de 5 Nisan tarihinde Yüksekova, Nusaybin ve Şırnak’ta, devam eden sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek isteyen gruba polisin müdahale ettiğini anımsatan Akdoğan, müdahalenin ardından Hakların Demokratik Partisi Hakkari İl Örgütü binasına da baskın yapıldığını, il başkanı dahil 7 yöneticinin gözaltına alındığını kaydetti.

HDP'li Akdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemi ile şu soruları sordu:

Hakkari şehir merkezinde vatandaşların yapmak istediği ve Anayasa’nın 34. Maddesi’nde de bir hak olarak tanılan gösteri ve protesto yürüyüşü hangi gerekçelerle engellenmek istenmiştir?

Bu engelleme merkezi idarenin mi yoksa mülki amirlerin verdiği kararın sonucu mudur?

05.04.2016 tarihinde Hakkâri’de yapılmak istenen protesto yürüyüşü başta olmak üzere, Türkiye’de muhalif kesimlerin protesto gösterilerin hangi yönü milli birliğe tehdittir? İnsanların basın açıklaması ve yürüyüş yapması devlet birliğine, ülke bütünlüğüne nasıl zarar vermektedir?

Protesto eylemlerine yönelik müdahalelere gerekçe gösterilen “milli birliğe tehdit ve kamu düzeni” değerlendirmesini kim yapmaktadır?

Bizzat kamuoyunun bir kısmının yapmak istediği protesto eylemleri nasıl kamu düzenine tehdit olabilmektedir?

Bir gösterinin, yürüyüşün, basın açıklamasının yasaklanmaması, müdahale edilmemesi için hangi kriterlere sahip olması gerekir?

Bu kriterlerin referansı hükümetin ideolojisinin çizdiği çerçeve midir? Hükümetin ideolojisine yakın olmayan kesimlerin protesto hakları daha ne kadar engellenmek istenilmektedir?

Polislerin Hakkâri merkezde yapılmak istenilen yürüyüşe müdahaleden sonra hangi gerekçe ile il örgütü binasına baskın yapıp arama yapmıştır?

İl örgütüne yapılan baskının savcılık kararı var mıdır?

Savcılık kararı yoksa polisler hangi yetkiye dayanarak il örgütü binasını basıp arama yapmıştır?

Polislerin HDP il binasına baskın yapıp il başkanı dahil 7 yöneticinin gözaltına alınmasının gerekçesi nedir?

Anayasal hakkı kullanmak isteyen kitle ile beraber protesto haklarını kullanan partimizin yöneticilerine yönelik yaklaşımın yasal gerekçesi nedir?

Polisin, kitleye müdahale esnasında, basına yansıyan görüntülerden de net bir şekilde anlaşıldığı gibi, zihinsel engelli bir gence yönelik gözaltına alınma girişimi ve darp edilmesiyle ilgili bir inceleme yapılmış mıdır?

Zihinsel engelli genci darp eden 3 polis hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Son günlerde, özellikle Hakkâri ve ilçelerinde  gözaltına alınan ya da tutuklanan parti yöneticilerimizin işkenceden geçirildiği iddiaları tarafınızca araştırılmış mıdır?

Araştırılmışsa sonuçları nelerdir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.