Akdoğan: Hakkari'de basına ciddi bir sansür var

Akdoğan: Hakkari'de basına ciddi bir sansür var

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Hakkari’de basının dünyanın başka bir yerinde görülmemiş bir şekilde sansür ile karşı karşıya kaldığını açıkladı.

YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan HDP Hakkari milletvekili Nihat Akdoğan şu ifadelere yer verdi:

"Hükümet ve Saray yönetiminin talimatıyla basına yönelik sansürün yaygınlaştığı ve en alt kademede ki bir memurun bile hukuku yok sayarak kendini devletin yılmaz bekçisi olarak görmenin son örneği dün Hakkâri’de yaşandı.

05.04.2016 tarihinde Hakkâri kent merkezinde HDP öncülüğünde; Yüksekova, Şırnak ve Nusaybin’de devam eden sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek amacıyla yapılmak istenilen yürüyüşe güvenlik güçleri müdahale etmiş, müdahale esnasında halka yönelik orantısız güç kullanılmıştır. Güvenlik güçleri bu müdahaleyle yetinmemiş, HDP il örgütü binasına baskın yapmış ve il başkanı dahil 7 yönetici gözaltına alınmıştı.

Tüm bunlar yaşanırken, yaşananları görüntülemeye çalışan basın mensupları da polislerin tehdit ve hakaretlerine maruz kalmıştır. Öyle ki zihinsel engelli bir gencin darp ederek gözaltına alınmasına tepki gösteren bir basın muhabiri, polisler tarafından ölümle tehdit edilmiştir.

Güvenlik güçlerinin bu müdahalesine ilişkin 06.04.2016 tarihinde Başbakanın cevaplaması istemiyle meclis başkanlığına sunmuş olduğumuz soru önergesini yayınlayan yerel haber siteleri, daha önce örneğine rastlamadığımız bir sansürle karşı karşıya kalmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “mevzuatları bir kenara koyun” talimatından feyz alan Hakkâri il Emniyet müdürü BİZZAT kendisi haber sitelerinin editörlerini arayarak küfür ve tehdit savurup, önergeyi web sayfalarından kaldırılmalarını, bu tarz haberleri yayınlanmamasını istemiştir.

Yaşanan bu tablo; demokrasinin, basın özgürlüğünün sadece iktidarın varlığına endekslendiğinin örneğini göstermektedir. Diktatoryal rejimlerde dahil bir devlet memuru böylesi bir müdahaleci anlayışa sahip değilken, Hakkari il emniyet müdürünün kendini yasa koyucu ve yasa uygulayıcı mekanizmaların üzerinde görmesi ve davranması kabul edilecek bir husus değildir. İlgili bakanlık ya da birimin bu sansürcü ve müdahaleci davranışa bir izah getirmek zorunda olduğu gibi, hukuku yok sayan müdür hakkında yasal işlemin başlatılması, bu tarz anti demokratik uygulamaların yaşanmaması adına gerekli düzenlemeleri yapmak demokrasinin bir gereğidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.